Alena Mornštajnová: Hana. Bestseller o osudech jedné rodiny ve 20. století a síle člověka

3. červen 2022

Rodinná sága s výraznými ženskými hrdinkami odehrávající se v polovině 20. století. Do životů židovské rodiny zasáhla druhá světová válka, epidemie tyfu, nástup komunistů k moci i několik úplně obyčejných náhod...

Čtou: Barbora Goldmannová, Eva Novotná
Připravila: Pavla Nejedlá
Napsala: Alena Mornštajnová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Michal Zelenka
Režie: Alexandra Bauerová
Natočeno: v roce 2018

Osud jedné moravské rodiny na pozadí dějin líčí román Hana, který napsala Alena Mornštajnová. Je to příběh o utrpení, samotě a hledání zpřetrhaných vazeb, ale také síle člověka, který nakonec dokáže přežít cokoli.

Kniha vyšla v nakladatelství Host v roce 2017 a rázem se stala bestsellerem. Za první čtyři roky se prodalo 190 tisíc výtisků. Hana byla přeložena téměř do dvaceti jazyků.

V brněnském Mahenově divadle a v Klicperově divadle v Hradci Králové se příběh dostal i na jeviště. Už několik let se připravuje také filmová adaptace této zatím nejúspěšnější knihy Aleny Mornštajnové, režírovat by ji měl Milan Cieslar.

Rozhlasová desetidílná četba na pokračování byla natočena v brněnském studiu v roce 2018. Román načetly Barbora Goldmannová a Eva Novotná.

Já jsem se tety Hany bála. Seděla na židli jako černá můra a jenom zírala. Nikdy si na sebe neoblékla nic barevného. Přes černé šaty s dlouhými rukávy nosila v zimě i v létě černý svetr s velkými kapsami. Na nohou černé punčochy a kotníkové šněrovací boty. Nikdy jsem ji neviděla bez šátku, což jsem docela chápala, protože, i když ještě nemohla být tak stará, všimla jsem si, že jí zpod šátku čouhají bílé vlasy.

Alena Mornštajnová (1963) vystudovala angličtinu a češtinu na filozofické fakultě Ostravské univerzity. Žije ve Valašském Meziříčí. Pracovala jako lektorka anglického jazyka a překladatelka.

Napsat vlastní knihu byl léta její velký sen. Splnila si ho románem Slepá mapa, na němž pracovala přes deset let a který vyšel v roce 2013. „První knihu jsem psala, abych sama sobě dokázala, že to zvládnu. Splnila jsem si tím něco jako 'životní cíl' a ostatní knihy jsou takovou příjemnou nadstavbou," prozradila v  jednom rozhovoru Alena Mornštajnová.

Spisovatelka Alena Mornštajnová na Světu knihy 2021

„Jsem ráda, že mé knihy lidé rádi čtou, ale píšu prostě proto, že mě to těší, ponořím se do příběhu, přemýšlím o něm a na budoucí čtenáře v tu chvíli nemyslím.“

V roce 2015 jí vyšel Hotýlek. Díky románu Hana (2017) se stala jednou z nejčtenějších současných českých autorek. Čtvrtým románem Aleny Mornštajnové jsou Tiché roky (2019), které se staly vítězem čtenářské ankety Kniha roku.

Na jaře roku 2021 vydala svůj pátý román Listopád, dramatický příběh, který se mohl odehrát v naší zemi, kdyby se v roce 1989 komunisté udrželi u moci. Je také autorkou několika knih pro děti. Její poslední novinka pro malé čtenáře Teribear vyšla letos.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.