Alergie na pyly se svými příznaky může podobat Covid-19. Jak je rozlišíte?

14. duben 2020

Při alergických reakcích je nutné porovnat jejich příznaky s minulými lety. Alergii na pyly je možné od Covid-19 odlišit dokonce i při jejím prvním výskytu.

Začíná pylová sezóna a některé příznaky alergie na pyly se mohou podobat příznakům onemocnění Covid-19. Alergická rýma se vyznačuje zhoršenou průchodností nosu, který je buď ucpaný nebo se může objevit zvýšená sekrece hlenu. Alergickou rýmu často doprovází zánět spojivek, dýchací potíže, kýchání, alergie se také může projevit na kůži.

Jaké jsou nejčastější příznaky onemocnění Covid-19?

  • suchý kašel
  • kýchání
  • dušnost
  • horečka
  • ztráta chuti a čichu

Čtěte také

U alergiků a astmatiků se potíže s dýcháním a dušnost liší od příznaků nákazy koronavirem. „Jedná se o výdechovou dušnost spojenou i s pískáním a vrzoty na plicích,“ říká Ilja Stříž ze Subkatedry alergologie a klinické imunologie pražského IKEMu. „V případě Covid-19 se jedná v podstatě o zápal plic, příznakem jsou vysoké teploty a zpravidla zrychlené dýchání. Většinou ale nepozorujeme pískání a zúžení dýchacích cest.“

Alergie nejsou spojeny se zvýšenou teplotou, zatímco v případě zápalu plic způsobeného koronavirem mohou být teploty i hodně vysoké.

Důležitá je také reakce pacienta na léčbu. „Pokud alergik začne užívat nějaké antihistaminikum nebo lokální protizánětlivé léky, dojde pak zpravidla ke zlepšení stavu. V případě zápalu plic způsobeného Covid-19 by se nelepšil,“ vysvětluje Stříž.

Odborníci doporučují zhodnotit, zda se příznaky člověka podobají průběhu alergické rýmy v předchozích letech. Pokud se neliší, léky zabírají a průběh nemoci není doprovázen horečkami, s největší pravděpodobností nejde o koronavirus.

Když se příznaky alergické rýmy objeví u člověka poprvé, na vině může být znečištěné městské ovzduší, chemické látky v životním prostředí nebo stres a kouření. V tu chvíli o zdroji onemocnění rozhodují příznaky a je nutné telefonicky kontaktovat lékaře.

Mechanismus alergické reakce

Alergie je v podstatě nepřiměřenou reakcí imunitního systému na jindy neškodné látky, tedy třeba na pyly nebo roztoče. Podle Stříže se při alergii aktivují zánětlivé buňky včetně takzvaných eozinofilných leukocytů, což je typ bílých krvinek. Ty pak produkují řadu agresivních látek, které mohou za příznaky doprovázející alergii.

Čtěte také

Vlivem těchto látek je oslaben náš respirační systém. Pokud se v tu chvíli člověk trpící na alergie nakazí i koronavirem, může mít jeho onemocnění těžší průběh.

Alergii stále neumíme úplně vyléčit. Můžeme pouze tlumit její příznaky. „Nejúčinnější léčbou je alergenová imunoterapie, kdy pacientům podáváme buď injekčně nebo v tabletkách alergeny, na které pacient reaguje,“ popisuje Stříž. „Tím se do určité míry dá snížit reaktivita organismu.“

V pylové sezóně je možné tlumit zánět antihistaminiky nebo případně kortikoidy. Pokud se ale léčba nasadí včas a je důsledná, mají alergici minimální příznaky.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.