Aleš Dvořák hrál hokej v sedmi zemích světa, drsné podmínky zažil v juniorské lize v Kanadě

9. září 2023

V případě Aleše Dvořáka z Českých Budějovic nepadlo jablko daleko od stromu. Syn slavného hokejisty Miroslava Dvořáka se vydal v otcových šlépějích. Hrál hokej ve světě a dnes je trenérem.

Aleš Dvořák působil jako hokejista v sedmi zemích světa. „V Kanadě v juniorském věku, ve Spojených státech amerických na nižších farmách, pak jsem se přesunul do Švédska, do Dánska, do Itálie a do Německa přes Srbsko,“ vyjmenovává.

Tímto kočovným životem sportovce se podle svých slov protloukal 22 let. „Bylo to docela pestré. Nevydělával jsem vysoké částky, o jakých lidé slýchají u Jágra a podobných hráčů, ale na živobytí to bylo,“ komentuje.

Drsné podmínky zažil třeba v juniorské lize v Kanadě, kde byl na zkoušku. „Musel jsem chodit tři kilometry v minus čtyřiceti pěšky do střediska u Calgary ve Skalistých horách. Nikdo se neptal, jak se tam dostanu, prostě v šest hodin ráno sraz a bylo to. To se bavíme o nějakém roce 1996,“ vzpomíná.

„Bylo to náročné, ale na druhou stranu, člověk si potom vážil různých věcí a rád se vracel domů,“ dodává Aleš Dvořák

Celý rozhovor s Alešem Dvořákem o jeho otci Miroslavu Dvořákovi, který byl dvojnásobným mistrem světa a hrál i v NHL, a také vlastních zkušenostech z hokejového světa si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

Spustit audio

Související