Alexander Tomský

"Nakladatel je nešťastné povolání, každý nevydaný autor je váš potencionální nepřítel." To je výrok čtvrtečního hosta Dopoledního Radiožurnálu, politologa a nakladatele Alexandera Tomského. Také o knihách a jejich vydávání s ním mluvila Lucie Výborná. Alexander Tomský mimo jiné tvrdí: "Víte, vydělávat knihami lze, ale je to po čase otrava." Ve pátek 9. ledna bude hostem lékař David Marx.

Z většinového pohledu není nakladatelem zcela typickým. Rozšířená představa o vydavatelích knih totiž předpokládá, že jejich cílem je vydávat kvalitní literaturu - a aby tohoto svého cíle dosáhli, musí si na něj vydělat vydáváním braku. Alexander Tomský však nezakrývá, že jeho postoj je zcela opačný. Vydávání knih považuje v prvé řadě za výdělečnou činnost. A například i z tohoto důvodu říká: "Mladé, začínající autory já zásadně nevydávám."

Přesto však zdůrazňuje: "Nikdy bych nevydal vyložený brak - literaturu, která je hloupá a špatně napsaná." A takové knihy se podle něj vyskytují napříč žánry. V každém z nich, ať už jde o sci-fi, fantasy či například takzvanou literaturu pro ženy, totiž existují knihy dobré a špatné. Žánr sám o sobě - pokud nejde o pornografii - podle Alexandera Tomského nikdy zcela špatný být nemůže.

V rozhovoru Alexander Tomský upozornil mimo jiné i na to, jakým zásadním způsobem se v posledních několika desetiletích změnilo postavení literatury a knih ve společnosti. "Nežijeme v takové době, jako byla 60. léta, kdy literatura měla ohromnou prestiž," vysvětluje nakladatel. Role, kterou literatura po dvě stě let hrála - kulturní, politická i sociální - už dnes takřka vymizela.

Lucie Výborná se mezi desátou a jedenáctou hodinou zajímala mimo jiné například i o to, jaký je názor Alexandera Tomského na Michala Viewegha. Proč by nevydal sérii o Harrym Potterovi, pokud by před lety měl tu možnost? A jaké vlastnosti podle něj musí mít úspěšný politik?

Záznam celého rozhovoru s Alexanderem Tomským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio