Alexandr Mitrofanov: Putin se chystá na tranzit moci, mladí Rusové na emigraci

29. listopad 2019

V politické mluvě mají dnes Rusové slovo tranzit zafixované jako způsob, kterým bude chtít Vladimir Putin v roce 2024 zařídit, že zůstane vládcem země i poté, co mu podle ústavy vyprší poslední možný termín ve funkci hlavy státu.

Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov se netají tím, že má v Kremlu hodně insiderů, kteří mu, jak říká, sdělují informace u flašky whisky. Budu vycházet z Venediktova.

Čtěte také

Nepochybuje, že Putin „tak či onak zůstane v čele země i po roce 2024, když mu to zdraví dovolí“. Dnes ale neexistuje Putinem schválený plán tranzitu. Jeho úřad připravuje několik variant, z nichž si Putin vybere. V 90 % těchto variant bude nutná změna ústavy.

Změna ústavy znamená, že v roce 2021 musí být zvolena Státní duma, která bude naprosto podřízena úřadu hlavy státu. Proto budou volby 2021 prvním krokem na cestě k tranzitu. Regionální volby letos a loni ale ukázaly, že to není pravděpodobné.

Průzkumy veřejného mínění včetně vlastních kremelských studií hlásí, že Jednotné Rusko může v roce 2021 získat maximálně 35 % hlasů. Jenže Putin potřebuje v Dumě ústavní většinu. Tolik Alexej Venediktov.

K čemu je taková země

Mezitím vydala agentura Levada Centr jiný průzkum, z něhož vyplývá, že od roku 2014 rostou zaječí úmysly mezi ruskou mládeží. V září dosáhl počet mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 lety, kteří by chtěli emigrovat, maximální hodnoty za dobu měření. Opustit Rusko chce 53 % občanů této věkové skupiny.

Čtěte také

Politolog Valerij Solověj, který rovněž pracuje s kremelskými insidery, na dotaz, jak vnímají tento trend na špici mocenské pyramidy, řekl: „Nemají z toho obavy. Jsou spokojeni. Vítají odjezd do zahraničí sociálně aktivní části obyvatelstva, protože jim zmizí ohrožení.“

Obsáhle se k tomu vyjádřil publicista Matvěj Ganapolskij, který se narodil na Ukrajině, léta byl mediální hvězdou v Rusku a před několika lety odjel zpět na Ukrajinu. Na Echu Moskvy řekl toto: „Putin bude na trůnu, než si ho zavolá pánbůh. Putin nezná a nenávidí internet, nuceně instaluje na iPhone ruský špionský software, takže iPhone nebude.

Státní moc nic nedává, jen zakazuje. Žádná šance na sociální vzestup v zemi není, protože kolem Putina jsou jeho omšelí kámoši, kteří kradou, což zřetelně ukazuje Navalnyj. Navalnyj je výrazný a zajímavý, ale ničí ho. Volby nejsou, každou novou partaj zakážou, a když půjdeš na ulici s plakátem, tak tě zatknou.

Alexandr Mitrofanov

Když otevřeš dveře k rodičům do pokoje, v jejich televizi jsou pořád ty odporné ksichty, které řvou o ukrajinských banderovcích. Krym ukradli, na Donbase je válka, v Sýrii je válka, s vlastní mládeží je taky válka.

Řekněte mi, k čemu je mladým taková země.“

Autor je komentátor Práva

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio