Alexandr Mitrofanov: Ruská mládež a opozice má nového lídra. Zatím jen v představách

6. prosinec 2019

Začnu obšírnou citací. „Naše společnost je rozdělena na dvě vrstvy neprostupnou bariérou. Veškeré peníze jsou soustředěny nahoře a nikdo je nikam nepustí.

Dole, bez přehánění, zbyla pouze bezvýchodnost. Stal se z nás národ, který se odnaučil brát na sebe odpovědnost. Stal se z nás národ, který se odnaučil milovat.

Čtěte také

Jediná tradiční instituce, která skutečně ctí a upevňuje současný ruský stát, je samoděržaví, které má chuť zničit život každému člověku, který upřímně přeje své vlasti jen to dobré, který nemá zábrany milovat a brát na sebe odpovědnost.

Já skutečně chci vidět ve svých spoluobčanech tyto dvě hodnoty: odpovědnost a lásku. Odpovědnost za sebe, za ty, kdo jsou poblíž, za celou zemi. Lásku ke slabším, k bližním, k lidskosti. Toto mé přání je ještě jedním důvodem, Vaše ctihodnosti, proč jsem nemohl vyzývat k násilí.“

Toto jsou úryvky ze závěrečného projevu před ruským soudem. Pronesl ho 21letý moskevský student politologie Jegor Žukov. Má svůj YouTube kanál, kde rozebírá situaci v Rusku. Tajné služby ho zjevně měly na mušce, protože ho zatkly během letních moskevských protestů a původně chtěly obvinit z řízení davu. Obhajoba ale dokázala, že dav řídil muž, který byl oblečen přesně jako Žukov, ale Jegor stál – ve stejném záběru videa – zcela stranou.

Střemhlavý pád s výbuchem na závěr

Silovici ale nepouštějí své oběti hned. Žukova obvinili z výzev k extremismu. Jako důkaz zaznělo, že citoval knihu Gene Sharpa 198 způsobů nenásilného protestu. Podle soudkyně Žukovovi přitížilo i to, že má „jasný a promyšlený ústní projev“. Navíc studoval politologickou fakultu. Dle soudkyně to dokazuje, že „měl přímý úmysl páchat zločiny“.

Čtěte také

K poslední větě poznamenala právnička Jelena Lukjanovová: „Politologie a právo jsou tudíž extremistické vědy. Studium ústavy je extremismus. Dál není třeba nic dodávat. Blíží se čistka humanitních oborů vysokých škol.“

Dnes byl vynesen rozsudek. Žukov byl uznán vinným, obžaloba žádala 4 roky odnětí svobody, soudkyně se rozhodla pro 3 roky podmíněně se zákazem vlastní internetové činnosti na dva roky. Dnes také zazněly verdikty v dalších případech spojených s letními protesty. Nikdo nedostal vězení natvrdo.

Žukov se stal populární mezi ruskou mládeží a opozičně naladěnými občany. Politik Alexej Navalnyj po soudu řekl: „Putin je odporná lidožroutská státní moc. Doopravdy naštvali celé generace, začali válčit s generacemi Rusů a v této válce jsou odsouzeni k porážce.“ Další opoziční politik Dmitrij Gudkov napsal: „Jakýkoliv pokus změnit Rusko, převzít moc mírovou cestou už nefunguje. Bude už jen střemhlavý pád s výbuchem na závěr.“

Alexandr Mitrofanov

Politický novinář Kirill Martynov to uzavřel slovy: „Máme teď hrdinu dvacátníka, který je připraven přijmout svůj osud pro společnou věc, který se bezúhonně choval během procesu a který se v politickém životě Ruska stane lídrem.“

Ale jsou to zatím jen představy.

Autor je komentátor Práva

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio