Alfons Mucha, obří loutky a pouliční divadlo. Co nabídl Český národní den na EXPO v Dubaji?

Každý den na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji je zasvěcený jedné účastnické zemi. V pondělí 21. března areál ovládli čeští hudebníci a další umělci. Koncerty a průvody měly návštěvníky upozornit na národní pavilon.

Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína právě zkouší pod obrovskou kupolí zvanou al-Wasl, která je srdcem Expa. Naostro pak vystoupí dopoledne a svým koncertem zahájí Český národní den na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.

„Prostory tady v Expu jsou pro nás velmi zajímavé, ale bude to zřejmě všechno velmi náročné. Kromě 20 členů orchestru s sebou máme ještě čtyři tanečníky souboru Kašava, což je vesnice asi 20 km od Zlína, tito čtyři tanečníci budou v krojích Zlínského kraje,“ představuje mi program filharmoniků jejich ředitel Josef Němý.

Čtěte také

Na dubajském výstavišti zahraje žesťový sextet a smyčcový orchestr. Přesun na vzdálené Expo má pro hudebníky svá specifika.

 „Velmi problematický je přesun větších nástrojů. Máme dvě violoncella a tubu, které mají své vlastní letenky. Největší problém je s kontrabasem. Nakonec jsme našli v Dubaji známého, který nám kontrabas půjčí, takže ho nemusíme převážet,“ vysvětluje ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

Bratři v triku

V průvodu českých umělců a na jednotlivých pódiích pak vystoupí řada dalších. „Budeme mít pouliční divadlo, obří loutky – kromě českého lva například i sokola, nebo ptáka fénixe, medúzy, a ten slet, kde nebude chybět ani česká klasika, ani český vtip v podání Bratří v triku, kteří tu už pobíhají na běžkách.“

Český den pak doprovodí dvě velká show. „Před pavilonem koncert Toma Artwaye, a večer multimediální show v režii Michala Dvořáka, v níž ožijí obrazy Alfonse Muchy a podbarví je hlas Jamese Bonda – Pierce Brosnana,“ nastiňuje program českého dne generální komisař české účasti na Expu 2020 Jiří Potužník.

Spustit audio

Související