Alkohol a řízení vozidla

9. duben 2007
Vaše téma

Úplně jiným informacím, prodloužený velikonoční víkend se pomalu chýlí ke konci, a tak se mnohé rodiny vracejí do svých domovů a světe div se, za volanty aut sedí většinou ženy, mnozí manželé totiž za velikonoční pomlázky dostali tekutou odměnu, a tak raději nechali řídit manželky, což je dobře, protože alkohol údajně podle vědců za volant nepatří, tak jsme se v dnešním Vašem tématu vydali zjišťovat, jak dlouho trvá odbourávání alkoholu v krvi a na čem závisí?

Eva KÉZROVÁ:
Stručně řečeno, na mnoha okolnostech, jestli jste muž nebo žena, tlustý nebo tenký, najedený nebo hladový, a dokonce i na tom, jestli jste na alkohol zvyklý, anebo ne. I když, jak potvrzuje primář Michal Beran z nemocnice na pražské Bulovce, alkohol se v těle odbourává okamžitě. Delší je jen jeho vstřebávání.

Michal BERAN, lékař:
Alkohol se odbourává v okamžiku vlastně prvního požití, protože se vstřebává už v dutině ústní částečně a pak záleží na tom, jakou dobu ho požívá a také na naplnění žaludku. A když pije nalačno, tak se ten alkohol vstřebá všechen během půl hodiny, při lehce naplněném žaludku pak do hodiny, při středně naplněném žaludku hodina a půl a při hodně naplněném žaludku, když ten člověk hodně jí, tak ten alkohol ukončuje vstřebání až třeba za hodinu a půl či za dvě.

Eva KÉZROVÁ:
Existují přípravky, které prý zaručeně urychlí proces odbourání a za volant se může usednout dříve. Podle Michala Berana jsou to ale zbytečně vyhozené peníze.

Michal BERAN, lékař:
Prakticky neexistuje žádný spolehlivý způsob, kterým můžeme tuto rychlost ovlivnit. Ty v uvozovkách odbourávače alkoholu jsou vlastně preparáty, které snižují nebo eliminují kocovinu, ale neovlivňují rychlost vstřebávání, respektive odbourávání alkoholu z organismu.

Eva KÉZROVÁ:
Určitým vodítkem, kdy usednout za volant, mohou být alkotestery. Velmi dobrou a levnou variantou jsou podle Luďka Dvořáka z firmy Dräger klasické skleněné trubičky.

Luděk DVOŘÁK, firma Dräger:
Klasické trubičky jsou poměrně dost přesné, po těch přístrojích s polovodičovým senzorem nejsem přesvědčený, protože to vyplývá prostě z charakteristiky senzoru polovodičovýho jako takovýho. A potom infračervený měření nebo i elektrochemický články jsou velmi přesný.

Eva KÉZROVÁ:
Naproti tomu digitální alkotestery za pár stovek většinou nebývají přesné. Už i proto, že nemívají certifikát Českého metrologického institutu, jak o tom hovoří inženýr Jan Tichý.

Jan TICHÝ, Český metrologický institut:
Co se týče těch kapesních miniaturních alkotesterů, ty nelze moc kalibrovat, je to vyloženě orientační, ty přístroje do těch čtyř tisíc pracují na principu polovodiče, ten senzor má dobu životnosti dva čtyři roky, ale většina přístrojů, který mají certifikát ČMI, má zajištěný servis, takže to mohou vyměnit, znova nastavit a může se měřit dál.

Eva KÉZROVÁ:
A pokud si řidič přece jen nechce odpustit alkoholické povyražení a nechce čekat, až alkohol vyprchá, pak může sáhnout po velmi slušné nabídce nealkoholických piv či dealkoholizovaných vín, po kterých určitě takzvaně nenadýchá. Alespoň to tvrdí Jaroslav Kalner ze Státního ústavu pivovarského a slaďařského.

Jaroslav KALNER, Státní ústav pivovarský a slaďařský:
Je tam alkohol, ale u piv je to nula celá pěti desetin gramu. Jsou dvě cesty, z piva se odstraní alkohol následně destilačně nebo pomocí membránové techniky, no, anebo se už kvašení zkrátí nebo zastaví včas, takže toho alkoholu vznikne málo. Všechny pivovary to nevyrábějí, ale je jich čím dál tím více, protože spotřeba nealkoholického piva jde nahoru. Zažene žízeň a osvěží podstatně líp než sladké limonády, takže si vyberou to nealkoholické pivo, kde tedy ten alkohol je skoro prakticky naprosto zanedbatelný.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: evk
Spustit audio

Více z pořadu