Alois Jirásek: Filosofská historie. Příběh o mládí, studentských láskách i vlastenectví

30. srpen 2021

O životě studentů filosofického ústavu v Litomyšli vypráví novela Aloise Jiráska. Jeho hrdinové zažívají první lásky, mladistvou rebelii, a protože se vše odehrává v letech 1847 až 1849, i velké vlastenectví.

Napsal: Alois Jirásek
Rozhlasová dramatizace: Mojmír Otruba
Účinkují: Jiří Adamíra, Josef Patočka, Jaroslav Drbohlav, Marcel Vašinka, Miroslav Středa, Eva Klepáčová, Antonie Hegerlíková, Milena Steinmasslová, Slávka Hozová, Ivo Gübel a další
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1981

Filosofskou historii napsal Alois Jirásek ve východočeské Litomyšli, kde v 70. a 80. letech 19. století působil jako učitel na tamním gymnáziu. Jeho studenti mu byli velkou inspirací. Věkově k nim neměl daleko.

Novela vyšla poprvé v časopise Světozor v roce 1877, jejímu autorovi bylo v době vydání pouhých 26 let. V roce 1937 podle ní režisér Otakar Vávra natočil stejnojmenný film.

V 60. letech pak slavné Jiráskovo dílo získalo i muzikálovou podobu, v níž v pražském divadle Rokoko hráli a zpívali například Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář nebo Waldemar Matuška. Filosofská historie se v roce 1995 hrála i na prknech Jihočeského divadla.

Alois Jirásek

Narodil se 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově. Svoji první povídku, která se nedochovala, napsal zřejmě už coby student broumovského gymnázia.

Alois Jirásek

„V kvartě chopil jsem se i péra. Napsal jsem vesnickou povídku; o jakém titulu, už nevím. Hrdinou toho obrázku byl Tonda Kohoutský, synek zbečnický, kterého pro děvče ztloukli tak, že se pomátl na rozumu. Vídal jsem ho doma, blázna ubohého, který míval na klobouku plnou svatých obrázků. Lumír jistě nebyl bez vlivu na tento můj pokus, který jsem ovšem tajil a nikomu se ani slovem o něm nezmínil.“

V roce 1869 napsal svoji (zřejmě) první dochovanou povídku. Jmenovala se Z dob utrpení a zaslal ji tehdy do časopisu Hlasy ze Siona pod jménem Alois Hronovský. Text byl ovšem poprvé otištěn až v roce 1921, když už byl autor uznávaným spisovatelem.

V 70. letech publikoval časopisecky své básně a zároveň začaly vycházet jeho první větší práce jako Filosofská historie nebo Psohlavci. Už v této době se také rozhodl, že bude psát výhradně historickou beletrii.

Jiráskovy sebrané spisy vycházely v Ottově nakladatelství už od roku 1890, kdy bylo autorovi sotva čtyřicet let. Alois Jirásek zemřel v Praze v březnu roku 1930. Ve stejném roce dokončil nakladatel Jan Otto vydávání jeho Sebraných spisů, čítaly 45 dílů.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.