Alois Jirásek: Kolébka. Veselohra odehrávající se v době Václava IV.

22. srpen 2021

Vysíláme k 170. výročí narození českého spisovatele, dramatika a básníka Aloise Jiráska, které připadá na 23. srpna. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: král Václav IV. (Václav Voska), mistr Purkart, lékař (Ladislav Kulhánek), Daniel z Mrákotína, purkrabí na Jivně (Jaroslav Marvan), Jíra, polesný (Karel Pavlík), Máři, jeho sestra (Otýlie Beníšková), Alena, jeho vnučka (Jiřina Krejčová), Jan, student z Rakovníka (Otakar Brousek), Rubín, apotečník (Jiří Vasmut), Dobronička, služebník polesného (Rudolf Široký), Margreta, hospodyně na Jivně (Eva Svobodová), dále účinkují Jiří Suk, Marie Krtičková, Karel Fořt, Karel Sedláček a vypravěč (Miroslav Doležal)
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Hudba: Karel Otto
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1952

Jak uvádí ve své knize vzpomínek Z mých pamětí, divadlem se Alois Jirásek zabýval už od dob studií. Nejen jako čtenář Tylových, Klicperových nebo Štěpánkových her, rád vystupoval také jako herec v ochotnických představeních. Jako autor však zpočátku psal jen prózu, k dramatickým pokusům se odhodlal až v souvislosti s rozmachem české činohry v Národním divadle. Po dramatu o nenaplněné lásce Vojnarka z roku 1890, následovala o rok později historická veselohra z dob Václava IV. Kolébka (premiéra 1891).

Podobně jako v o mnoho let pozdější a úspěšnější Lucerně, i v Kolébce zasazené na Křivoklátsko hraje roli dávné zvykové právo. K veřejnému potrestání nevěrných žen v kraji sloužila kolébka, na které biřici záletnici přede všemi pohoupali. V Jiráskové komedii se takto chystá vytrestat místní purkrabí pohlednou vnučku polesného Alenu, proti které purkrabího navedla závistivá hospodyně Margreta. Naštěstí se vrací do křivoklátských lesů mladý král Václav IV., který tu rád loví a Alenu i jejího dědečka dobře zná. Propůjčí na chvíli svůj královský majestát Aleninu milému, studentu Janovi a purkrabího i Margretu vytrestá.

Pro reprízu jsme tentokrát sáhli až do roku 1952, kdy vznikla inscenace režiséra Miloslava Jareše evokující v hereckých výkonech nadšení i naivitu divadla národního obrození. 

autoři: Jareš Miloslav , Renata Venclová
Spustit audio