Alois Jirásek: Vojnarka. Vesnické drama o lásce i sobectví podle skutečného příběhu

24. říjen 2021

Madlena Vojnarová se před lety vdávala bez lásky, její milý Antonín, kterého si nemohla vzít, se ze zoufalství nechal odvést na vojnu. Teď je z Vojnarky mladá vdova a Antonín je zpátky z vojenské služby. Zdá se, že mají konečně na dosah ruky štěstí, kterého se před lety museli vzdát, osud je ale nemilosrdný. Strhující drama Aloise Jiráska poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Dalibor Chalupa
Osoby a obsazení: Madlena Vojnarová, selka (Vlasta Fialová), Jeník, syn Madleny (Michal Řičánek), Jakub Vojnar (Otakar Dadák), Antonín Havel (Jaroslav Dufek), Matka Antonína Havla (Jarmila Kurandová), Jan Hruška (Rudolf Chromek), Bětka (Libuše Vaněčková), Martin (Jaroslav Kuneš), Drtina (Karel Kabíček), Brožek (Jaroslav Kyncl), Hospodská (Vilma Nováčková) a Marjánka (Eva Jelínková)
Režie: Vladimír Vozák
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1966

Vesnické drama, v němž Alois Jirásek volně zpracoval tragický milostný příběh selky Benešové ze vsi Trstěnice u Litomyšle, mělo premiéru v Národním divadle v roce 1890. Vojnarkou se úspěšný prozaik pokusil přispět do zápasu o prosazení realistického dramatu na jevišti první scény. Zachytil v ní několik ambivalentních lidských charakterů, na nichž se podepsaly jak poměry panující ve vesnické komunitě, tak válka, kterou jen málokdo dokáže projít bez zranění na těle nebo na duchu.

Rozhlasovou inscenaci natočil v brněnském studiu v roce 1966 režisér Vladimír Vozák, který do titulní role obsadil Vlastu Fialovou. Spolu s ní účinkují Jaroslav Dufek, Otakar Dadák, Jarmila Kurandová, Rudolf Chromek, Libuše Vaněčková a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.