Alternativa klasických základek. V Pardubicích vznikne šestá soukromá škola

8. srpen 2022 08:10

V Pardubicích se parta nadšených kantorů chystá zakládat novou soukromou základní školu. Bude součástí sítě tzv. svobodných demokratických škol a od září začne fungovat nanečisto jako komunitní skupina. Pardubický magistrát její vznik vítá.  

Základní škola Indigo  by měla být šestou nestátní školou na území města Pardubic. Na zápis do školského rejstříku  ale zatím čeká, od září proto bude provizorně fungovat s asi 20 dětmi různého věku jako komunitní skupina, a to v Dolní Rovni.

Z Rovně do Pardubic

Od příštího kalendářního ale chtějí rozjet výuku naplno právě v krajském městě. „Od 2023 bychom měli začít jako rejstříková škola zapsaná v rejstříku ministerstva školství. Soustředíme se na Pardubice, chceme zůstat v dosahu pardubických rodin,“ řekl za přípravný tým učitel Jan Tetera.

Vhodný objekt pro školu teprve učitelé hledají, její kapacita by měla být až 70 dětí. Pardubický magistrát s jejím zřízením na území města souhlasí, potvrdil náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký (ČSSD). „My v žádném případě nespoléháme na to, že by nám soukromé nebo církevní školy, zařízení nebo dětské skupiny měly nahrazovat povinnou kapacitu, kterou musí zajistit město, nicméně ty aktivity vítáme. Je to i tlak na kvalitu.“

400 nových míst nestačí

Město za posledních několik let rozšířilo kapacity škol o 400 míst, kvůli přílivu silnějších ročníků a taky dětí Ukrajiny jsou až ale na hraně. Radnice proto připravuje stavbu nové školy v Masarykových kasárnách a už v příštím roce by chtěla začít s přístavbou mateřské školy Teplého na Dukle, kde vznikne nových sto míst. Podle Rychteckého je město na maximu kapacit.

Magistrát zároveň zřizuje 18 základních škol, z toho dvě alternativní - Waldorfskou a Montessori. V Pardubicích teď funguje pět soukromých škol, Klas, Svítání, Na cestě, V pohybu a Noe, šestá by měla být právě Indigo. Hojně jsou navštěvované taky dětské skupiny, těch je podle magistrátu  22 a další tři nové by měly vzniknout.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související