Alternativní setkání s covidem. Co přinesla pražská část festivalu ...příští vlna/next wave...

10. říjen 2021

Pražská část 28. ročníku festivalu …příští vlna/next wave… přinesla od 22. září do 3. října mnoho performancí. Řada z nich se přímo dotýkala koronaviru, k čemuž ostatně odkazoval i velký počet událostí, které se odehrávaly venku. Motto přehlídky Z ulit do ulic! se naplnilo.

Le Cabaret Nomade uvedl projekt Mila’s dream. Místem konání se stala náplavka, kam tvůrci zaparkovali karavan. V něm přebývá stará paní (ztvárněná absolventkou Ateliéru fyzického divadla JAMU Marií Svobodovou s působivou vrásčitou maskou na obličeji). Její samota je téměř hmatatelná, přestože publikum stojí venku a sleduje ji okénky. Protagonistce se velmi dobře podařilo ztvárnit a vyjádřit pocity, které nejspíše zažívali lidé důchodového věku v období pandemie. Pro získání chmurné nálady postačilo dvacet minut.

Klára Hajdinová a Linda Straub: K.O. city

Klára Hajdinová a Linda Straub společně se skupinou účinkujících rozpohybovaly smíchovské náměstí 14. října a jeho okolí. Akrobatické, žonglérské a jiné kousky na chodníku, trávníku, lezení na zeď kostela či zavěšení na větev stromu doplnily komentáře nebo hudba ve sluchátkách. Novocirkusové K. O. city stručně, docela výstižně a s nadhledem shrnulo náš život od března loňského roku do současnosti. Přístupný audiowalk zvládli nejen dospělí, ale také dětští diváci. 

Vtipný happening představila skupina PES5, svým názvem zjevně odkazující k protiepidemickému systému a jeho nejvyššímu stupni. „Zvoňte, jsme doma!“ znělo v programu. Pětice spolužáků z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni zvala návštěvníky, aby na Masarykově nábřeží vstoupili do „nedaleké galerijní budoucnosti“. Bezpečný kulturní zážitek zajistili jednoduše – mezi umělcem a příjemcem se nacházel vodní tok, v tomto případě Vltava. Nikdo se tudíž nemohl nakazit. Stačilo zatahat za dlouhé lano vedoucí nad řekou a na jeho konci se rozezněl zvon. V tu chvíli výtvarník či některá z výtvarnic rozevřeli kabát a předvedli své obrazy. K prohlídce se vyplatilo použít vydezinfikovaný dalekohled. Většinu zájemců i náhodných kolemjdoucích nápad pobavil.

autor: krs
Spustit audio

Související