Alžběta Jungrová: Už v sedmi letech jsem se rozhodla, že budu fotografkou

31. leden 2020
Dopolední host

Alžběta Jungrová, pravnučka Ferdinanda Peroutky, je reportážní a dokumentární fotografka, která za svá díla dostala řadu významných ocenění. Fotografovala také události a nebezpečná místa, kam se nikdo nechtěl vydat, například v pásmu Gazy. Aktuálně představuje své dílo obsáhlou výstavou s názvem Exit v pražské Trafo Gallery.

Pro své povolání se Alžběta Jungrová rozhodla už v dětství, ale možná ji tenkrát ani nenapadlo, že bude jednou patřit mezi uznávané světové fotografy: „První fotoaparát mi koupila babička, jako dárek za vysvědčení v první třídě. Byl můj vysněný, rok jsem se na něj chodila do výlohy obchodu dívat. Fotila jsem s ním hlavně zátiší a vedla si něco jako foto deník. Zřejmě to byl první impuls k mé pozdější dokumentární tvorbě. Samozřejmostí po ukončení školy bylo potom studium fotografie na střední grafické škole. V osmnácti letech jsem nastoupila jako fotografka MF Dnes, později jsem pracovala pro redakce dalších novin,“ popisuje své začátky Alžběta Jungrová.

Za základ své tvorby považuje Alžběta Jungrová dokumenty a reportáže. Její další fotografická cesta vedla do nejnebezpečnějších míst světa: „Bylo za tím tehdy takové to dravé mládí, které o nebezpečí moc nepřemýšlí. Najednou jsem se ocitla v pásmu Gazy a říkala si: ,proboha, jak jsem sem dostala‘.“ Kromě Gazy fotila Alžběta také v Bangladéši, Kambodži, na afghánsko-pákistánských hranicích nebo v Kolumbii. Za své dramatické snímky a reportáže získala přední česká i světová ocenění.

V současnosti se Alžběta Jungrová, kromě dokumentární tvorby, věnuje i komerční fotografii. V ní patří mezi nejuznávanější světové fotografy. Je také členem spolku prestižních fotografů „400 ASA“ společně s Antonínem Kratochvílem, Tomki Němcem a dalšími.

Dílo Alžběty Jungrové v současné době představuje v ucelené kolekci šesti cyklů pražská Trafo Gallery na výstavě „Exit“. Kromě klasické fotografie jsou to umělecké fotky, koláže, videa a propojení fotografie s malbou.

Další díla této úspěšné fotografky budou k vidění na výstavě „400 ASA: Prostě dokument“ v Domě fotografie Galerie hl. m. Prahy.

Spustit audio