Američané znovu zaútočili letecky v Iráku. Poblíž Mosulu

16. srpen 2014

Spojené státy podnikly další letecký útok na pozice Islámského státu. Letadla shodila bomby poblíž největší irácké přehrady u města Mosul. Informovala o tom televize CNN. Bezpečnostní rada OSN dnes také schválila rezoluci proti šesti lidem, kteří finančně podporují Islámský stát. OSN jim zmrazí účty a znemožní cestování. Speciální tým pak má do tří měsíců zjistit, odkud islámští radikálové získávají finance a podporu.

Podle CNN se nálety zaměřily na pozice povstalců poblíž největší irácké přehrady u města Mosul, kterou ozbrojenci z organizace Islámský stát ovládli začátkem srpna.

Bagdád chce strategicky důležitou přehradu získat zpět pod svou kontrolu, do pozemní operace by se proto měly zapojit i kurdské jednotky.

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist. Nádrž totiž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna.

Panují obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Extremisté z organizace Islámského státu dobývají na severu Iráku stále nová území a v pátek se objevily informace o tom, že sunnitští bojovníci ve vesnici nedaleko hory Sindžár popravili přinejmenším 80 mužů z náboženské menšiny jezídů a unesli asi stovku tamních žen.

Pokračující agrese už přiměla k akci OSN. Rada bezpečnosti v pátek postavila na černou listinu 6 členů Islámského státu hrozí sankcemi všem lidem, kteří povstalce podporují finančně či dodávkami zbraní.

Do Iráku dnes přicestoval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V Bagdádu se má sejít s iráckým premiérem. Chce zjistit, jak Německo může nejlépe pomoci proti radikálům a zajistit pomoc desítkám tisíc uprchlíků.


Zvětšit mapu
autoři: , sed | zdroj: ČTK
Spustit audio