Americký Halloween má kořeny v keltské Evropě

31. říjen 2018

Halloween si v Evropě spojujeme hlavně se Spojenými státy. Své kořeny má přitom právě u nás. Původně to byl totiž keltský svátek.

Na přelomu října a listopadu slavili Keltové jako svátek příchodu zimy Samhain. „Věřili, že je to den, kdy se objevuje most mezi pozemským a nadzemským světem a komunikace mezi oběma světy je otevřená,“ vysvětluje teolog Václav Ježek z Pravoslavné bohoslovecké fakulty Prešovské univerzity.

Slovo Halloween by mohlo pocházet z označení pro předvečer Svátku všech svatých (All Hallow Eve).

Podle druidské praxe se prý duchům mělo nabízet jídlo. Původně se jednalo o tykve, řepy nebo tuříny. O dýně obohatili Halloween až Američané. Jak ale obřady skutečně vypadly, se dnes podle Václava Ježka můžeme jen domýšlet.

Z Evropy do Ameriky a zpátky

Od Keltů se svátek dostal do antického Říma, kde se podle některých odborníků sloučil s kultem bohyně úrody Pomony. Oblibu si údajně získal v celém římském impériu a pozdější křesťanské svátky všech svatých a zemřelých jej ještě umocnily.

Tradiční duch oslav se udržel hlavně v někdejších keltských oblastech – zvlášť v Irsku, odkud se pak dostal do Ameriky. 

Tamní protestantismus dal Halloweenu podobu, která se v poslední době přenáší zpět na evropský kontinent. „Protestantismus velice rád zdůrazňuje opozici mezi ďáblem a dobrem a v tom americkém Halloweenu je to přítomno velice silně,“ uzavírá Ježek.

autoři: Daniel Mrázek , marz
Spustit audio

Související