Americký sen nikdy neexistoval, říká Jessica Bruder, autorka knihy o novém americkém kmeni nomádů

30. srpen 2021

„Ve Spojených státech vždycky existovali lidi, kteří z nejrůznějších důvodů kočovali. Když jsem ale byla malá, vždycky jsem si myslela, že lidé v důchodu jsou v podstatě na permanentních prázdninách,“ říká americká novinářka Jessica Bruder, autorka knihy Země nomádů zachycující život lidí, kteří nedokážou zaplatit za bydlení, a tak přebývají ve svých autech. Rozdíl mezi stagnující minimální mzdou a stále se zvyšující cenou za bydlení je žene na cestu.

Knize, kvůli níž se Jessica Bruder vydala na cestu karavanem spolu se svými protagonisty, předcházel článek pro Harper’s Magazine. „Udivil mě příběh jednoho člověka, který mi řekl, že pracuje ve skladech Amazonu, protože se z důchodu neuživí, že žije v obytňáku a že tu existuje celý program pro lidi, jako je on. Amazon nijak nekontroluje věk těchto lidí, ale viděla jsem, že šlo hlavně o lidi kolem 60, 70 let. Nemohla jsem tomu uvěřit!“

Jessica Bruder - Země nomádů

Novinářka začala posupně zjišťovat, že takových zaměstnavatelů, a tudíž i lidí s takovým osudem je mnohem víc. Místo důchodu pracují ve skladech, na sklizních nebo uklízí kempy.

„V USA je už víc než deset let minimální mzda na federální úrovni 7 dolarů a 25 centů. Oproti tomu cena za bydlení stále kontinuálně stoupá. Pro lidi je složité platit nájmy nebo hypotéky.“ Řada lidí podle novinářky navíc přišla o své úspory během finanční krize v roce 2008. Ke globálnímu problému nedostupného bydlení se ve Spojených státech přidává nedostupnost zdravotní péče.

„Jela jsem s částí těchto lidí do Mexika, do města Los Algodones, které se někdy nazývá moler city – zubní město. Je to slovní hříčka, protože molder city – tlející město – to je Detroit. V zubním městě jsou v jednom bloku stovky zubařů a jejich péče je velmi levná. Když jsem viděla, jak tito staří lidé nalétávají na to místo, pochopila jsem, jak rozsáhlý problém dostupnosti zdravotní péče ve Spojených státech existuje. Někteří lidé na ni prostě nedosáhnou,“ dodává Jessica Bruder.

Čtěte také

Kniha se dočkala i filmového zpracování. Režisérka Chloé Zhao do hlavní role obsadila herečku Frances McDormand. Český překlad knihy vyjde v nakladatelství Absynt.

Pusťte si rozhovor o temných stránkách americké ekonomiky i o tom, jaký je pro nový kmen nomádů život, o cestě i tom, v čem podle autorky kniha zpochybňuje mýtus amerického snu a proč podle ní ve skutečnosti nikdy neexistoval.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.