Americký velvyslanec: Dohoda o obranné spolupráci je symbolem jednotné obrany. V ČR se neusadí naši vojáci ani zde nevybudujeme základnu

25. květen 2023

Nová česko-americká smlouva o obranné spolupráci vyvolala nesouhlas některých politiků z krajní pravice a levice, kteří dohodu považují za povolení pobytu amerických vojáků nebo za smlouvu o vybudování vojenské základny. Podle ministryně obrany Jany Černochové, která smlouvu podepsala v Pentagonu se svým protějškem Lloydem Austinem, jde o podobně významný krok jako vstup do NATO.

Podle amerického velvyslance v ČR Bijana Sabeta je podpis dohody zejména symbolický.

„Je to symbol naší společné jednotné obrany. To, že byla tato dohoda podepsána, z toho mám velikou radost. Příštím krokem je samozřejmě ratifikace českým parlamentem, takže je to velice důležitý okamžik pro obě dvě země,“ říká Sabet.

Spojené státy mají podobnou smlouvu už podepsanou s celou řadou dalších spojenců v NATO. Dohoda by měla zvyšovat společnou vojenskou připravenost obou zemí a umožnit jim v případě konfliktu rychlejší postup.

Prohloubení česko-americké spolupráce

Podle Sabeta se především jedná o právní rámec, který upravuje spolupráci mezi českou a americkou armádou. Výsledek spolupráce by měl být viditelný nejdříve příští rok poté, co smlouvu ratifikuje česká parlament a podepíše prezident.

Čtěte také

Američtí vojáci už desítky let spolupracují s českou armádou. Podle Sabeta na tom dohoda příliš nezmění.

„Dohoda o obranné spolupráci v žádném případě neznamená, že by američtí vojáci nastálo pobývali v České republice. Tato dohoda je podobná dohodám, které Spojené státy mají s většinou dalších zemí NATO. Česká republika ji vyjednávala velmi obezřetně takovým způsobem, aby byla v zájmu vaší země. O to, že by se tu měli najednou ocitnout američtí vojáci a zůstat tu, opravdu nejde.“

Dohoda podle velvyslance nemá ani žádnou souvislost s nákupy amerických zbraní a na dosavadním průběhu nákupů od amerických zbrojovek nic nemění.

To, jakým způsobem Rusko nelegálně zaútočilo na Ukrajinu, jen navyšuje potřebu, aby všichni spojenci ještě více spolupracovali.
Bijan Sabet

„S českou vládou vyjednáváme a jsme rádi, že české ministerstvo obrany projevilo zájem o zakoupení stíhaček F-35. Pokud jde o další armádní vybavení, Česká republika zakoupila například také 12 helikoptér. Takže to jsou diskuse a jednání, které právě probíhají,“ shrnuje Sabet.

Dohoda nezmiňuje budování základen

Podle něj je v současnosti zvláště kvůli konfliktu na Ukrajině důležité vylepšovat spolupráci mezi spojenci. Sabet však vyvrací, že by dohoda jakkoli zmiňovala budování amerických základen v České republice.

„To, jakým způsobem Rusko nelegálně zaútočilo na Ukrajinu, jen navyšuje potřebu, aby všichni spojenci ještě více spolupracovali. A přesně to dohoda o obranné spolupráci umožňuje. To je taky záměr, se kterým jsme ji uzavřeli. Chceme lépe spolupracovat, chceme být společně silnější a chceme lépe chránit Ukrajinu a naši společnou obranu.“

Čtěte také

Sabet zároveň upozorňuje, že doba je naprosto odlišná od toho, co se dělo před 15 lety, kdy v České republice probíhala velmi vzrušená debata o umístění amerického radaru.

„Tato smlouva je úplně jiná, než byla ta, o které se uvažovalo tenkrát,“ říká. Přesto má ale obavy, že se o dohodě budou šířit některé nepřesné informaci, nebo dokonce dezinformace.

„Myslím si, že je potřeba, aby se k lidem dostaly informace o tom, co v dohodě ve skutečnosti je a čeho se dohoda týká. A právě od toho jsou tu jejich lídři. Jsou tu politici, aby to vysvětlovali, jsou tu také média,“ dodává Sabet.

Poslechněte si celé Interview Plus v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , arych
Spustit audio

Související