Anders Breivik, člověk jako já. Norský terorista a jeho čin deset let poté

8. září 2021

Před deseti lety Norsko postihla tragédie. Extremista Anders Behring Breivik spáchal teroristický útok v Oslu a na ostrově Utøya, vzal život 77 lidem, stovky dalších utrpěly zranění. Jak se společnost poučila? Změnila se vládní strategie směrem k přistěhovalcům? Zabývá se někdo oběťmi? Jak žijí přeživší? A kdo je vlastně strůjcem tolikeré bolesti? Vltavský Večer na téma Anders Breivik, člověk jako já poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V pořadu hovoří: norská novinářka Osne Seierstadová, autorka románu Jeden z nás, ze kterého uvádíme ukázky, dále spisovatel Michal Konůpek a překladatel Robert Novotný
Překlad rozhovoru s norskou novinářkou: Anna Štádlerová
Překlad románu Jeden z nás: Eva Dohnálková
Účinkují: Vojtěch Babka, Veronika Bezdíčková, Marina Feltlová, Libor Vacek, Aleš Vrzák
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Zvuková spolupráce: Petr Janečka
Hudba: Moon Hooch, Immortal a Arch Enemy
Premiéra: 8. 9. 2021

22. července 2011 terorista Anders Behring Breivik během několika hodin zabil 77 lidí, z toho většinu tvořili mladí lidé. Nejprve odpálil v centru Osla bombu a pak se vydal na ostrov Utøya, kde v té době probíhal letní tábor Strany práce a chladnokrevně zde postřílel 69 mladých lidí i dětí. Zaměřil se na příznivce tehdy vládnoucí sociálnědemokratické strany, která podle něj podporovala islamizaci Evropy a multikulturalismus. Letos od tragédie uběhlo deset let. Co se změnilo? 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.