André Gide: Návrat ze SSSR. Svědectví francouzského spisovatele o temné realitě stalinského režimu

15. leden 2022

Fragmenty z knihy francouzského spisovatele, který po návratu z oficiální cesty po Sovětském svazu vydal v roce 1936 jednu ze zásadních svědeckých výpovědí o temné realitě stalinského režimu. V podání Jana Vlasáka poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Připravil: Petr Turek
Překlad: Zuzana Tomanová
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 15. 1. 2022

Francouzský prozaik, dramatik a esejista André Gide (22. listopadu 1869, Paříž – 19. února 1951, tamtéž) byl složitou osobností. V mládí byl hugenotskou rodinou vychován k přísné sebekázni, stal se ovšem vyhraněným individualistou. Jak ukazují jeho četná díla, celý život byl rozpolcen mezi protestantskou puritánskou morálku a poživačnou smyslnost.

Tak jako řada jiných západních intelektuálů i on byl zpočátku oslněn komunistickou myšlenkou (počátkem 30. let vstoupil do KSF), ale po hlubokém rozčarování z cesty po Sovětském svazu, uskutečněné v létě roku 1936 na pozvání Moskvy, napsal silně kritickou reportáž Návrat ze SSSR (listopad 1936, česky v překladu Bohumila Mathesia prosinec 1936, nový překlad Zuzany Tomanové 2015).

Čtěte také

Jeho kniha zůstává dodnes jednou ze zásadních svědeckých výpovědí, které poodhalily temnou realitu stalinského režimu. V průběhu své cesty po SSSR (Moskva, Leningrad, Gruzie, Krym) objevoval André Gide za falešnou fasádou kolektivního nadšení trvalou snahu o odindividualizování člověka. Autor odjížděl na východ jako přesvědčený komunista, ale vrátil se jako člověk silně pochybující, rozčarovaný.

Kniha rozpoutala doslova bouři: někdo si dovolil kritizovat Stalinovu říši budoucnosti! Gide se ocitl na indexu nejen v SSSR, ale i u francouzských komunistů. Otevřeně se proti němu postavili někteří spisovatelé (Romain Rolland, Lion Feuchtwanger), objevila se celá řada ostře polemických článků.

autor: tur
Spustit audio

Související