André Glucksmann v Praze

22. říjen 2007
Sedmý světadíl

Na letošní Forum 2000 se do Prahy sjelo na 90 delegátů z celého světa. Mezi nimi i jeden z nejvýznamnějších francouzských filozofů André Glucksman. Vzpomínal na návštěvu Československa, vyjadřoval se k válce v Čečensku, k současné hrozbě Ruska jako nekontrolovatelné velmoci a k tomu, kdo se ve společnosti angažuje.

André Glucksmann je jedním z nejuznávanějších současných francouzských filozofů. Je řazen mezi tzv. Nové filozofy, kteří v šedesátých letech podporovali protestní hnutí a stavěli se proti komunistickým režimům ve východní Evropě. V současnosti bojuje proti jakékoli totalitní ideologii. V roce 2004 mu vyšla kniha "Le Discours de la Haine" (Řeč nenávisti) a během posledních krizí byl Glucksmann otevřeným obhájcem "devoir d´ingérence" (povinnosti zasáhnout).

V rámci letošní konference Forum 2000, jejímž tématem byla svoboda a zodpovědnost, proběhla také diskuse o současném stavu společnosti. Společně s André Glucksmannem se jí zúčastnili Jana Hradilková z výboru SOS Čečensko, polský politolog Nikolas Maslowski, socioložka Jiřina Šiklová a Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance a občanská společnost. Diskutovali mimo jiné o tom, jak můžeme dnes jako občané demokratického státu ovlivnit nepříznivou situaci těch, kterým je ubližováno nebo kterým hrozí reálné nebezpečí.

Spustit audio