Andrův stadion v Olomouci je pastvou pro oči fanouška architektury

24. září 2021

Jestli se chcete během utkání kochat zajímavou architekturou, pak Andrův stadion je právě ten fotbalový stánek, který vás ohromí. V podcastu Stadiony se dozvíte vše o jeho historii a doslova budete pohlceni jeho krásou. Fotbalová legenda Sigmy Oldřich Machala pak zavzpomíná na bouřlivou atmosféru a úspěchy 90. let.

Andrův stadion patří poslední dvě dekády do top pětky fotbalových stánků v České republice. Jestli se chcete během utkání kochat zajímavou architekturou, pak tohle je právě ten stadion, který vás ohromí.

Severní ikonická tribuna ve tvaru oblouku, kde nejvyšší bod odkud můžete sledovat utkání dosahuje výšky 26 metrů, připomíná slavný stadion Stade Vélodrome, na kterém hrají fotbalisté Olympic Marseille. Protější, jižní tribuna postavená o deset let později a otevřena v roce 2010 je krásnou kombinací klasické tribuny a stavby pro sky boxy, které vystupují odvážně z ochozu. Sever a jih stadionu tak se sebou vzájemně interagují a dodávají místu na české poměry až mytický vizuální zážitek.  

Multimediální prohlídku Androva stadionu si můžete užít zde.

Posledním architektonickým skvostem Androva stadionu je osvětlení, kterému nikdo neřekne jinak než oči, protože na každém ze čtyř stožárů jsou umístěny reflektory ve dvou oválech na každé straně.  

Současná kapacita stadionu dosahuje necelých třináct tisíc diváků, což řadí Andrův stadion na páté místo v České republice a díky splnění všech potřebných kritérií UEFA na něm mohou probíhat reprezentační zápasy. Zatím poslední proběhl v roce 2019 a skončil vítězstvím české reprezentace nad Černou horou.  

Na kvalitě stavby se bohužel výrazně projevil tlak na dodržení termínu pro otevření. Ten byl z politických důvodů stanoven na den výročí osvobození Sovětskou armádou. Nedostalo se tak bohužel na novátorské přístupy, jakými bylo zavedení termální vody do zázemí budovy nebo vybudování tartanové rozběhové dráhy uvnitř hlavní tribuny. Především byla ale uspěchána celá dostavba stadionu a odvedené stavařské práce nedosahovaly vždy požadované kvality.

Stadionem vás provede Jan Chladil, na Andův stadion vzpomíná legenda modrobílých Oldřich Machala. Dále uslyšíte rozhovor s  kronikářem a fanouškem Martinem Ponížilem.

Olomoucký rekordman

Oldřich Machala je bývalý dlouholetý hráč Sigmy Olomouc, konstruktivní stoper, který v dresu Sigmy vytvořil rekord v počtu startů bez přerušení, zastavil se na neuvěřitelném čísle 195, tak i v absolutním počtu nastoupení do prvoligových soubojů, zde absolvoval přes 400 utkání.   

Legenda Sigmy Oldřich Machala v rozhovoru s Martinem Minhou

„Když jste přišel na fotbal, tak jste byl jako v divadle,“ vzpomíná legenda olomouckého klubu. „Byly tady osobnosti. Teď to tady moc kvality nevidím a ani ty osobnosti. Když to vezmu, tak tady byl Milan Kerbr, Leoš Kalvoda, Hapal, Kováč, Ujfaluši. To je jeden skvělý fotbalista vedle druhého.“

„Doba byla jiná. Nebyly takové peníze, ale Olomouc si držela kvalitu. Měla něco navíc – byty, auta, takže sem hráči rádi chodili. Hráči, kteří tady byli, tak neradi utíkali pryč. To bylo velké plus Olomouce. Bohužel už se to ztratilo,“ popisuje Oldřich Machala v rozhovoru s Martinem Minhou.

3D model stadionu

  • Kapacita: 12 474

  • Otevřen: 1940

3D vizualizace: Marek Vybíral

Kvíz

Pojďte si vyzkoušet jaké máte znalosti z historie Sigmy Olomouc. Nebudeme se ptát na jednoduché otázky typu, jestli za Sigmu hrával Pavel Hapal, protože to ví každý včetně fanoušků z Prahy. Ovšem jakých úspěchů Sigma dosáhla nebo kolik let Karel Brückner strávil v Olomouci, to už jsou pořádné otázky.

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tématikou Androva stadionu a Sigmy Olomouc.

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související