Ani pěšky, ani na voze: Aby i na dvou kolech platilo „Kdo maže, ten jede“

V Seriálu týdne jsme zjišťovali, jak vybrat nové jízdní kolo, elektrokolo, nebo koloběžku a jak se o ně starat, proč se má kolo po jízdě omýt a jestli se dá obyčejný bicykl přestavět na elektropohon.

Čtěte také

Léto je časem výletů a sportovních aktivit. Oboje se dá vhodně spojit na kole, nebo elektrokole. Martin Bronce, zkušeného bikera a také prodejce a servismana zpovídal ho redaktor Jaroslav Hoření. A nejprve se věnovali pořízení i servisu jízdních kol a elektrokol.

„Kdo maže, ten jede“ platí i u jízdních kol. A zvonek a blatníky jsou doporučená výbava, kolo ale určitě musí mít odrazky a za snížené viditelnosti přední a zadní světlo.

Elektrokola se těší stále větší popularitě, jejich rozšíření vrací k pohybu řadu lidí. Umožňují jim dojet tam, kam by to už na klasickém kole nezvládli. Třetí díl seriálu je tedy věnovaný pořízení elektrokola a také důležitosti nošení cyklistických přileb, které by měly být nedílnou součástí vybavení pro jízdu na elektrokole ale i obyčejném kole, i když povinná je jen do 18 let.

Jak přestavět kolo na elektrokolo, jak udržet baterku v kondici, nebo proč je důležité sledovat stav řetězu, prozradí čtvrtý díl seriálu. K tomu přidáme jednu radu Martina Bronce: „Pokud se vám na cestě vybije baterie elktrokola, zatněte zuby a opřete se do pedálů, máte totiž dál k dispozici sice těžší, ale stále funkční jízdní kolo.“

Mezi dětmi, ale i mezi dospělými se velké oblibě těší koloběžky. Na rozdíl od kola jízda na nich protáhne celé tělo, ovšem jezdci na koloběžce by se, co se pravidel týká, měli chovat jako cyklisté. Pro dobré rady nejen o koloběžkách se redaktor Jaroslav Hoření vydal za Jiřím Boháčem na Malou Skálu.

Spustit audio

Související