Anketu Sportovec roku vyhrál potřetí zlatý judista Krpálek, druhé místo obsadila tenistka Krejčíková

23. prosinec 2021

Judista Lukáš Krpálek se potřetí stal českým Sportovcem roku. Olympijský vítěz z letních her v Tokiu v 63. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů získal 1720 bodů a s přehledem o 202 bodů porazil druhou tenistku Barboru Krejčíkovou. Třetí skončil vodní slalomář Jiří Prskavec, mezi kolektivy triumfovali basketbaloví reprezentanti. Výsledky ankety dnes byly slavnostně vyhlášeny v pražském hotelu Hilton.

Krpálek navázal na prvenství z let 2016 a 2019 a stal se teprve čtvrtým sportovcem, který anketu ovládl aspoň třikrát. Stejný počet triumfů má na kontě rychlobruslařka Martina Sáblíková, rekordmany jsou se čtyřmi vítězstvími Věra Čáslavská a Jan Železný. Krpálek sesadil z pomyslného trůnu obhájce prvenství hokejistu Davida Pastrňáka, jenž se tentokrát mezi elitní desítku nedostal.

Čtěte také

Jednatřicetiletý judista na konci července ovládl na hrách v Tokiu nejtěžší kategorii nad 100 kilogramů a navázal na zlato z roku 2016, které získal v nižší váze do 100 kilogramů. V dubnu navíc Krpálek vybojoval bronz na mistrovství Evropy. Vedle tří celkových prvenství se v anketě už pouze jednou dostal mezi nejlepší desítku, vloni dokonce nezískal ani bod.

Krpálka zařadilo na první místo 80 novinářů, Krejčíkovou 73. Šestadvacetiletá hráčka, která ovládla pařížský grandslam Roland Garros, je v anketě nejvýše postavenou tenistkou od triumfu Petry Kvitové v roce 2014.

Jelikož se podle pravidel počítají páry do individuální kategorie, figuruje Krejčíková v elitní desítce i spolu s deblovou partnerkou Kateřinou Siniakovou. Ve čtyřhře spolu opanovaly rovněž pařížský grandslam, Turnaj mistryň a především olympijský turnaj. Jeden sportovec se do finále jako jednotlivec a zároveň ve dvojici probojoval vůbec poprvé.

VÝSLEDKY ANKETY SPORTOVEC ROKU

Jednotlivci:

1. Lukáš Krpálek (judo) 1720 b., 2. Barbora Krejčíková (tenis) 1518, 3. Jiří Prskavec (vodní slalom) 1411, 4. Jiří Lipták (sportovní střelba) 1168, 5. Krejčíková/Kateřina Siniaková (tenis) 1100, 6. Markéta Davidová (biatlon) 930, 7. Patrik Schick (fotbal) 814, 8. David Kostelecký (sportovní střelba) 813, 9. Jakub Vadlejch (atletika) 671, 10. Ester Ledecká (snowboarding a alpské lyžování) 660.

Kolektivy:

1. basketbalisté ČR 497, 2. fotbalisté ČR 348, 3. hokejistky ČR 335.

Sportovní legenda - Cena Emila Zátopka: Vítězslav Mácha (řecko-římský zápas).

Oddanost sportu - Cena Národní sportovní agentury: Aleš Suk.

Junioři: 1. František Doubek (atletika) 81, 2. Linda Nosková (tenis) 70, 3. Klára Kneblová (vodní slalom) 68.

Do elitní pětky se dostali i zbylí dva zlatí medailisté z olympijských her. Vítězný kajakář Prskavec obsadil třetí příčku a na čtvrté místo zvolili novináři sportovního střelce Jiřího Liptáka, který v Tokiu ve finále svedl dramatický český souboj o nejcennější kov s Davidem Kosteleckým.

Z loňské desítky se do užšího výběru dostali pouze tři sportovci - Prskavec, letos šestá biatlonistka Markéta Davidová a vítězka ankety z roku 2018 snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, která tentokrát finálové pořadí uzavírá. Na sedmé příčce se umístil jediný zástupce kolektivních sportů fotbalista Patrik Schick, jenž pěti góly pomohl české reprezentaci do čtvrtfinále letního mistrovství Evropy.

autoři: David Nyč , vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Sledujte nás