Anna Kareninová žije! Je to člověk z masa a kostí s obyčejnými starostmi. A vznikl o ní film

21. březen 2023

Je nalezena tím, koho hledá – tak se jmenuje dokument věnovaný překladatelce Anně Kareninové. Říct o někom, že je legendární, je klišé; o Anně Kareninové to ale platí. Navíc, když si spousta lidí myslí, že vůbec neexistuje.

„Film začal jako školní cvičení na Katedře dokumentární tvorby,“ říká jeho autor Petr Michal a pokračuje: „Měli jsme natočit portrét a já jsem hledal respondenta. Náhodou jsem si přečetl rozhovor s Annou Kareninovou v časopisu Nový prostor – a úplně mě fascinoval. Jako filmový divák jsem totiž věřil obecnému mýtu, že jméno Anna Kareninová pod titulky je sofistikovaný vtip překladatelů, a že vlastně neexistuje. A najednou tady ten člověk byl – pod konkrétními slovy a myšlenkami, z masa a kostí,“ vzpomíná mladý filmař. Postupně poznával obrovské dílo Anny Kareninové. Její práci na titulcích je v dokumentu nakonec věnována jedna scéna. Jak režisér říká, stačí k tomu, aby bylo vidět, v jakém módu, v jakém rozpoložení Kareninová na filmových titulcích pracuje. „Navíc ukazuje, jak může být tahle práce v určitých směrech úsměvná,“ usmívá se i Michal. 

Čtěte také

Ve filmu pracuje s úspornými filmovými i vypravěčskými prostředky. Už proto, že točil na filmový materiál, se kterým bylo nutné šetřit. Zato měl k dispozici spoustu zvukových záznamů. Filmařům se skvěle podařilo propojit obraz i zvuk do vysoce funkčního, esteticky vyváženého tvaru a tak, že jsou v neustálém napětí. O to jim ostatně šlo. Nejde přitom o klasický portrétní dokument typu „narodil se, vyrůstal, ke své práci se dostal, dosáhl takových a takových úspěchů“. Režisér chtěl postihnout myšlení Anny Kareninové. A taky ukázat důležitost jejího vztahu s básníkem Petrem Kabešem (který zemřel v roce 2005). „Postupem času se mi zdálo, že jejich soužití, které v nějaké podobě přetrvává dodnes, je klíčové pro pochopení celého filmu. Aspoň tak, jak jsem rozuměl paní Kareninové já,“ svěřuje se autor dokumentu Je nalezena tím, koho hledá Petr Michal. 

Spustit audio

Související