Anna Šišková

Čeští diváci si na ni vzpomenou v souvislosti s filmem Musíme si pomáhat. Anna Šišková však patří mezi aktivní herečky, a tak ji můžeme ji vidět ve hře Vše o ženách, v nové české komedii z golfového prostředí Veni, vedi, vici nebo v připravovaném seriálu Rádio. V bratislavském divadle ztvárnila postavu manželku spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstoje. V úterý 4. srpna bude hostem Miroslav Vymyslický, národní koordinátor krizového vyjednávání Policie ČR.

"O Tolstoji jsem přečetla mnoho knih a toto studijní období se mi líbilo," vzpomíná na přípravu představení Anna Šišková. "Jeho manželka byla křehká a silná současně, ale končí jako hysterka, která se pokusí o sebevraždu," popisuje. "Doufám, že přijedeme na hostovačku do Prahy," dodává.

Anna Šišková působí i v České republice, a tak jí nezbývá nic jiného než trávit dlouhé hodiny v autě mezi Prahou a Bratislavou. "Do Bratislavy trvá cesta autem tři hodiny. Když si dám zastávku, tak tři a půl," usmívá se. Dojíždění jí příliš nevadí.

V Praze si zahrála ve hře Vše o ženách. "Každá herečka hraje pět postav, od mladé ženy až po babičku. Je to milé představení," říká Anna Šišková. Hra však ženy neukazuje jako ideální bytosti. "Jsou spíš popisovány jako ty, které mezi sebou neustále bojují," vysvětluje.

Spousta slovenských hereček žije nebo pracuje v Praze. Čím si to Anna Šišková vysvětluje? "Režisérům se slovenské herečky hodí typově, ale i u nás hrají české herečky. Je fajn, že si můžeme vypomáhat," myslí si. "Neznamená to, že slovenské herečky žijí v Praze. Obvykle bydlí v Bratislavě a do Prahy jezdí za prací," dodává.

Anna Šišková se nevyhýbá ani filmovým a televizním rolím. Naposled si zahrála v komedii Veni, vedi, vici. Film se sice odehrává v golfovém prostředí, ale Anna Šišková prý golfu příliš neholduje. "Moc jsem si nezahrála. Golf mi připadá jako pěkný sport, ale zatím jsem nenašla čas ani vztah," vysvětluje.

Přestože patří mezi velmi aktivní herečky, je mnoho rolí, které by odmítla. "Odmítám bulváry, hry, které jsou příliš laciné nebo prvoplánové. Taková představení pro mě nejsou herecky zajímavá," tvrdí Anna Šišková.

A čím se liší Češky od Slovenek? "Slovenky jsou ženštější a Česky emancipovanější. Například Slovenky radši vaří, Češky příliš neukazují ženské vnady, oblékají se jako intelektuálky, zatímco Slovenky se rády ukazují jako ženy," směje se svému porovnání Anna Šišková.

Chcete-li se dozvědět, z jakých rolí je Anna Šišková unavená, jaký má vztah ke svým dcerám a čím ji Češi často zaskočí, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Annou Šiškovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio