Anne Franková: Povídky a příhody ze zadního domu

4. září 2020

Výběr z písemné pozůstalosti. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Anne Franková (1929–1945) pocházela z liberální německo-židovské rodiny. V roce 1933, po nástupu Hitlera k moci, Frankovi přesídlili z Německa do nizozemského Amsterodamu. Po německé okupaci Nizozemska v květnu 1940 a postupném zavedení protižidovských opatření připravoval otec Otto Frank pro svou rodinu úkryt – v tzv. zadním domě, přístavku přiléhajícím zezadu k budově jeho firmy na kanále v samém srdci města.

Účinkují: Denisa Licková, Kamila Drtilová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Magda de Bruin-Hüblová
Režie: Petr Mančal

Po celou dobu ukrývání (rodina se sem uchýlila v půli roku 1942), od třinácti do patnácti let, si Anne psala deník. K Annině písemné pozůstalosti však patří i sešit v pevných deskách, kam si od září 1943 načisto přepisovala své literární pokusy. Sešit nadepsala Povídky a příhody ze zadního domu. Jak název napovídá, jde jednak o „úplně vymyšlené“ povídky, ale i o příhody ze života v úkrytu.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.