Anthony Neilson: Lisa v říši kupodivů

Příběh mladé dívky, která trpí disociativní poruchou. V hlavní roli Tereza Dočkalová, dále hrají Ivana Chýlková, Jan Vondráček, Leoš Noha a další. Poslouchejte do soboty 20. října 2018.

Lisa Jonesová se stejně jako Alenka v říši divů ocitá v kouzelném, nádherném a bizarním světě. Nepřišla do něj však proto, že zahlédla bílého králíka, ale protože hledá svou ztracenou hodinu. Když ji získá zpět, do jejího života se konečně vrátí i rovnováha.

Říše kupodivů je plná zvláštních obyvatel: ustrašení hlídači, bzučivé časařky, brutální obětní beránek, ale i hodný medvěd či obětavá členka z rady pro prevenci trestných činů – ti všichni však žijí pod nadvládou hrozivého krále Rafana. Brzy se však dozvídáme, že tato podivná říše vznikla pouze v Lisině fantazii.

Do bláznivého a podivného světa začínají pronikat reálné hlasy jejích blízkých, známé zvuky, prostředí a motivy, které se různě deformují a variují. Lisa tak stojí před otázkou, zda se naučí čelit všem svým problémům a začne žít svůj opravdový život či raději opět uteče do svých představ a snů...

Hra pojednává o dívce s psychickou poruchou. Tuto závažnost jsme ale nechtěli akcentovat ponurou atmosférou. Naopak nám šlo o vybudování hravého, barevného a akčního světa. Ten měl působit v kontrastu s šedivou realitou a u posluchače vyvolávat otázku, zda se Lise lze vůbec divit, že do něj utíká. Podstatné je neustálé střídání veselých a příjemných momentů s těmi děsivými a podivnými.
režisér Josef Kačmarčík

Režisér Josef Kačmarčík se při natáčení nechal inspirovat atmosférou filmu Tima Burtona Mrtvá nevěsta, knihami Konec světa & Hard Boiled Wonderland Haruki Murakamiho a Karlík a továrna na čokoládu Roalda Dahla. Hlavní role se zhostila Tereza Dočkalová, která v roce 2017 získala Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon. 

„Hledali jsme herečku, která v sobě má potřebnou míru dětskosti a křehkosti, na druhou stranu jsme ale také potřebovali někoho,kdo bude schopen i nadhledu nad postavou a k tomu disponuje rozhlasovými zkušenostmi. Tereza má k tomu všemu nezaměnitelný a neotřelý projev a je velmi autentická,“ dodává Kačmarčík.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Lisa (Tereza Dočkalová), Viktor (Jan Vondráček), Strážce 1 (Hanuš Bor), Strážce 2 (Leoš Noha), Medvěd a Vince (Tomáš Havlínek), Jane, Dot a pasažérka (Eva Hacurová), Britney a zdravotní sestra (Ivana Chýlková), Beránek a pasažér (Adam Ernest).

Napsal: Anthony Neilson

Přeložil a upravil: David Košťák

Dramaturgie: Lenka Veverková

Hudební design:Ondřej Gášek

Zvukový mistr: Dominik Budil

Produkce: Radka Tučková

Režie: Josefa Kačmarčík

Premiéra: 13. října 2018

Spustit audio