Antivir v mobilním telefonu nevyřeší všechno. Hlavní je používat hlavu, radí odborník na internetovou bezpečnost

3. květen 2016

Největším nebezpečím na internetu jsme my sami. Podle odborníka na internetovou bezpečnost Michala Špačka by si uživatelé měli dát pozor, co instalují do počítačů. Obezřetní by ale podle něj měli být i při cestě hromadnou dopravou.

Jedete tramvají, v ruce držíte mobilní telefon, přitom vám ho kdokoliv může vytrhnout a utéct. Pokud nemáte telefon zabezpečený heslem, může si zloděj posílat z vašeho telefonu SMS a dostane se zřejmě také do vaší e-mailové schránky.

„Většina těch, kteří ukradnou telefon, ho někde prodá a nechce se dostat do internetového bankovnictví,“ uklidňuje Michal Špaček v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou posluchače. Riziko zneužití tu však zůstává.

„Mám zapnuté šifrování telefonu, heslo, když chci používat aplikace, a mám také nejnovější operační systém, v němž jsou opraveny bezpečnostní chyby,“ popisuje Michal Špaček stav svého telefonu.

Všem uživatelům chytrých telefonů radí neinstalovat aplikace, které „vypadají příliš dobře“. Takové jsou podle něj podezřelé. „Třeba přebarví Facebook narůžovo nebo vám nainstaluje starší verzi jiné aplikace,“ uvádí příklady.

Michal Špaček, odborník na internetovou bezpečnost

Ale ani antivirový program ve smartphonu vás podle něj neochrání před viry a podezřelými aplikacemi. „Antivir je nemusí zastavit. Doporučil bych spíš používat hlavu a dát si pozor, co do telefonu instaluji,“ radí.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.