Anton Pavlovič Čechov: Tři sestry. Slavná hra o nenaplněných snech

18. červenec 2021

Jedna z nejslavnějších her evropské dramatické literatury o nenaplněných snech tří sester, živořících na provincii a toužících odjet do Moskvy. Jako málokterý autor dokázal Anton Pavlovič Čechov zachytit ubíjející všednost, která pomalu, ale neúprosně drtí životy jeho postav. Platí to i pro sourozence Prozorovovy z dramatu Tři sestry. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Josef Bezdíček
Osoby a obsazení: Andrej Sergejevič Prozorov (Josef Chvalina), Nataša Ivanovna, jeho nevěsta a později jeho žena (Lída Otáhalová), Olga, jeho sestra (Marie Vášová), Máša, jeho sestra (Marie Glázrová), Irena, jeho sestra (Viola Zinková), Fjodor Iljič Kulygin, gymnaziální profesor (Soběslav Sejk), Alexandr Veršinin (Ladislav Boháč), Baron Nikolaj Lvovič Tuzenbach, poručík (Miroslav Doležal), Vasilij Vasiljevič Solenyj, štábní kapitán (Karel Houska), Ivan Čebutykin, vojenský lékař (Otomar Korbelář), Ferapont, sluha zemského úřadu (Viktor Očásek) a Anfisa, chůva (Otýlie Beníšková)
Hudební spolupráce: Petr Doubravský
Překlad: Ladislav Fikar
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: v roce 1960

V roce 1960 vznikla v Československém rozhlase inscenace, kterou natočil režisér Miloslav Jareš. Text pro rozhlas upravil Josef Bezdíček, využil k tomu méně uváděný překlad básníka Ladislava Fikara. Klasická inscenace Miloslava Jareše se výchozí divadelní text se snaží tlumočit co nejvěrněji a v plném rozsahu, opírá se při tom především o herecké výkony, z nichž připomeňme například Marii Vášovou (Olga), Marii Glázrovou (Máša), Violu Zinkovou (Irina) nebo Ladislava Boháče (Veršinin).

Uvádíme ve vltavské řadě Hra pro pamětníky u příležitosti výročí Marie Glázrové, která se narodila 11. července 1911.

autoři: Josef Bezdíček , Renata Venclová
Spustit audio