Apartmá číslo 719 v hotelu Plaza

15. prosinec 2019

Prapodivná oslava výročí sňatku, setkání středostavovské dámičky s její studentskou láskou, nyní slavným hollywoodským producentem, a nevěsta, která se těsně před obřadem zamkne na toaletě – to jsou situace, které slavný dramatik Neil Simon spojil jedním místem děje – hotelovým apartmá číslo 719.

Rozhlasová inscenace jeho hry Apartmá v hotelu Plaza bude mít na přelomu roku premiéru na Dvojce Českého rozhlasu.


Neil Simon (1927-2018) je jedním z nejvýraznějších komediálních autorů 20. století. Zanechal po sobě více než třicet divadelních her a zhruba stejný počet filmových scénářů. Byl oblíbený u diváků a těšil se přízni kritiků - získal mnohá ocenění včetně Emmy Award, Tony Award, Zlatého glóbu a Pulitzerovy ceny. Celkem čtyřikrát byl nominován na Oscara.
Pravděpodobně i u nás se každý z pravidelných návštěvníků divadla setkal s některou z jeho her. Do češtiny jich bylo přeloženo dvaadvacet. Počet uvedení v letech 1965-2018 v profesionálních divadlech po celých Čechách a Moravě dosáhl 133 inscenací. Nejznámější z nich jsou Bosé nohy v parku, Vězeň z Druhé Avenue, Vstupte!, Drobečky z perníku, Podivný pár, Sliby-chyby a Poslední ze žhavých milenců. Přičtěme k tomu i četné filmové adaptace a Simon bude aspirovat na nejznámějšího autora i u nás.
Marvin Neil Simon se narodil v židovské rodině v Bronxu v New Yorku. Vyrůstal v době velké hospodářské krize, navíc v neutěšených rodinných poměrech. Od dětství miloval film. Na střední škole měl přezdívku Doc, neboť se chtěl stát lékařem. Jistě si na tuto přezdívku po letech vzpomněl, když se z něj stal vyhledávaný script doctor - člověk, který pro filmová studia opravuje, upravuje či dokončuje scénáře jiných autorů.
Po střední škole a absolvování vojenské služby (její stopu lze najít v autobiografické hře Biloxi Blues) začal pracovat jako poslíček. Ale brzy se dokázal uživit jen psaním. V padesátých letech psal komediální scénáře pro rozhlas a občas také pro televizi. K první vlastní hře se odhodlal až na přelomu padesátých a šedesátých let. Pracoval na ní několik let, ale Come Blown Your Horn uvedená na Broadwayi v roce 1961 dosáhla 678 repríz. Následovaly dvě hry, které ho proslavily po celém světě - Barefoot in the Park (Bosé nohy v parku, 1963) a The Odd Couple (Podivný pár, 1965).
Simon dokázal psát romantické komedie, jako málokdo zvládal konverzační žánr, ale i situační frašky. Nebál se ani psychologicky laděným dramat. A často dokázal v jedné hře namíchat koktejl ze všech těchto zdrojů. Stávalo se, že v jedné sezoně se na Broadwayi současně hrály až čtyři jeho úspěšné hry. V roce 1983 podle něj bylo pojmenováno newyorské divadlo - Neil Simon Theatre, jinému žijícímu dramatikovi se zatím takové cti nedostalo. Simon psal do vysokého věku, jeho poslední hra Rose's Dilemma (Rosino dilema) je z roku 2003.
Hra Apartmá v hotelu Plaza byla poprvé uvedena 14. února 1968 v Plymouth Theatre a v témže roce byla nominována na Tony Award.
Roku 1971 hru proslavila filmová adaptace hollywoodského režiséra Arthura Hillera s Walterem Matthauem v trojroli hlavních hrdinů.
Na divadle bývají někdy ústřední dvojice všech aktovek obsazeny stejnou dvojicí. Režisér Dimitrij Dudík obsadil do své inscenace Báru Hrzánovou a Igora Bareše (Host z lepších kruhů, premiéra 29. prosince), Andreu Elsnerovou a Michala Dlouhého (Host z Hollywoodu, premiéra 5. ledna) a Zuzanu Slavíkovou a Václava Koptu (Svatební hosté, premiéra 12. ledna).

Spustit audio

Více o tématu