Aplikace Ve vteřině vám dá odvahu sklonit se ke zraněnému a zachránit mu život

22. únor 2021

Umíte poskytnout první pomoc? Teoretická základy máme všichni. Jak bychom ale reagovali v praxi, kdyby bylo potřeba nečekaně zachraňovat lidský život? Už brzy budete moci vyzkoušet aplikaci Ve vteřině, která vás to naučí interaktivní formou.

Společnost První pomoc živě pořádá kurzy první pomoci. Kvůli opatřením spojenými s covidem to teď není možné. „Rozhodli jsme se, že se nevzdáme a budeme dál šířit osvětu první pomoci. Aplikace Ve vteřině bude učit formou videopříběhů,“ říká Lucie Kadlečková, která usiluje o rovnováhu teorie a praxe v první pomoci.

Zachráncem snadno a hravě

V připravované aplikaci Ve vteřině si zahrajete o život virtuálního pacienta. „Přehrajete si třeba autonehodu. Ta se vám v nějakém momentě zastaví a vy budete muset rozhodnout, který krok bude následovat. V časovém limitu zvolíte nějakou možnost a podle toho se bude příběh odvíjet dál,“ vysvětluje Lucie Kadlečková, jakým způsobem se naučíte správné postupy první pomoci.

Samozřejmě, je to teorie. K tomu, aby byl člověk kompetentní zachraňovat, potřebuje i nějakou praxi. Aplikace má za cíl odbourat strach z první pomoci, který často máme. O záchraně lidského života mnohdy rozhodují už zmíněné vteřiny. Máme například 90 vteřin na to, abychom zastavili masivní krvácení. Při resuscitaci rozhodují minuty. Nezačneme-li s pomocí do pěti minut, je pravděpodobné, že bude mít pacient trvalé následky. „Je to o nás všech, abychom měli tu odvahu jít zasáhnout, sklonit se k tomu člověku a pomoct,“ říká Lucie Kadlečková.

Aplikace se momentálně rodí a vyvíjí. Měla by fungovat od května. Cílem je, aby obsahovala co nejvíc situací, se kterými se můžeme ve svém životě setkat.  Jako první se tam ale objeví základy první pomoci a postupně se budou nabalovat další témata.

Mýty v první pomoci

Ne všechno, co jsme se v mládí naučili, dnes platí. I záchranné postupy se časem proměňují. Nejvíce rozšířeným omylem je, že máme lidem v bezvědomí vytáhnout jazyk.  „V případě, že někdo nereaguje na vaše oslovení a zatřesení, položte ho na záda, tahem za bradu směrem vzhůru, zatáhněte, dejte druhou ruku na čelo a tím mu uvolníte dýchací cesty,“ upřesňuje Lucie Kadlečková.

V dnešní době se také nepraktikuje měření pulsu. Orientujeme se podle vědomí a dýchání. „Zakloňte hlavu, uvolněte dýchací cesty a dejte ucho nad jeho ústa. Očima sledujte jeho hrudník. Pokud cítíte proud vydechovaného vzduchu, měřte ho alespoň deset vteřin, abyste si byli jistí, že je dýchání kvalitní. Člověk by se měl za tu dobu nadechnout minimálně dvakrát,“ radí Lucie Kadlečková.

Když už se něco stane, nejlepší je vytočit telefonní číslo 155. Budete mluvit s vyškoleným dispečerem, který vám poskytne asistovanou první pomoc. Krok za krokem vás navede, co máte dělat.

Jak je to s umělým dýcháním? U dospělého člověka tento krok přeskakujeme a začneme hned s přímou srdeční masáží. Dýchání z úst do úst má svůj velký význam u dětí.

Mrtvý zachránce, špatný zachránce

Pokud se dostanete do situace, kdy je někdo v ohrožení života, myslete v první řadě sami na sebe. Vaše bezpečnost je důležitá. „Například při autonehodě zastavte na bezpečném místě. Nechte rozsvícená světla vašeho vozu. Pořádně se rozhlédněte. Vezměte si reflexní vestu,“ uvádí Lucie Kadlečková s tím, že pokud by vás záchrana měla nějak ohrozit, úplně postačí, když zvednete telefon a zavoláte záchranku. Nikdy nechoďte do rizika, které by mohlo ohrozit vaše zdraví a váš život.

„Když pojedu se svými dvěma dětmi, nemůžu je tam nechat samotné a běžet k autonehodě,“ dává příklad host Radioporadny. Mimochodem, vždy bychom měli mít u sebe nějaké rukavice a před jakoukoliv pomocí si je nasadit.

První pomoc zvládne i školák

Výuka první pomoci se provádí už v mateřských školách. Šestileté dítě chápe, že když se něco děje, máme nějakou pomoc přivolat. Je předpoklad, že dítě, kterému je 10-12 let a má váhu okolo třiceti pěti kilo, je už schopné s pomocí dispečera na lince 155, provádět srdeční masáž. „Nejvíce funguje, když to dětem ukazujeme na příkladech jejich kamarádů, kdy to dopadlo dobře. Například jim pouštíme reálnou nahrávku z tísňové linky. Třeba jedenáctiletá holka vysvětluje dispečerovi, co se stalo na školním hřišti. Společně podle čísla na sloupu veřejného osvětlení určí lokalizaci atd. Metoda pozitivní praxe funguje nejlépe,“ vysvětluje Lucie Kadlečková.

Andělka a Smrťák

Společnost První pomoc ŽIVĚ v době covidu nabízí na sociálních sítích zábavnou formou školu první pomoci. Nebojí se ani černého humoru. S nadsázkou učí základní postupy. Videa mají velký ohlas. To bylo další téma rozhlasové Radioporadny, kterou si můžete poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.