Arabfest v Plzni nabídne i letos lahůdky Orientu

4. duben 2018

Přednášky, filmy nebo ochutnávky nabídne další ročník Arabfestu. Festival arabské kultury začne v Plzni 4. dubna. Návštěvníkům bude k dispozici deset scén se souběžným rozmanitým programem.

V Plzni začíná už 9. ročník festivalu arabské kultury Arabfest. Slavnostní zahájení bude ve středu 4. dubna v 19:00 v kulturním centru Moving Station. Festival už má v západočeské metropoli tradici. První ročník se konal v roce 2010, kdy se studenti plzeňské filozofické fakulty rozhodli, že udělají akci, při které představí veřejnosti arabský svět tak, jak ho sami poznali nebo jak se o něm učili. Festival se v dalších letech rozrostl. Stále ho pořádají studenti a dnes už také absolventi blízkovýchodních studií a dalších oborů.

Přehlídka se zaměřuje na 21 arabských zemí, láká do Plzně odborníky z celého světa a tvoří ji přednášky, workshopy, filmové projekce, výstavy obrazů, ochutnávky či koncerty. Festival díky své multižánrovosti nemá v Česku obdobu. Z Plzně se rozšířil i do Prahy a letos i do Olomouce. Partnery a podporovateli festivalu jsou například ambasády arabských zemí, hlavním partnerem je Západočeská univerzita v Plzni.

Letošní ročník Arabfestu v Plzni začíná ve středu 4. dubna v Moving Station úvodní debatou, při které promluví například slovenská urbanistka Milota Sidorová. Začne v 19:00. Tématem festivalu je letos arabské město.

„Zaměřujeme se letos na témata veřejný prostor, architekturu a určitě i na samotný život ve městě včetně umění ve veřejném prostoru a zavítáme třeba i do zemí zálivu, kde budeme zkoumat urbanistické projekty jak budoucí, tak i to, co už bylo postaveno. Takže to bude zároveň takové srovnání mezi evropskou a arabskou metropolí," upřesnila ředitelka festivalu Tereza Svášková.

Festival nabídne debaty o kulturních odlišnostech i program pro děti

V dalších dnech bude arabská kultura k vidění, slyšení i k ochutnání také na dalších místech v Plzni. Například ve čtvrtek 5. dubna bude na filozofické fakultě v Sedláčkově ulici v Plzni mezinárodní konference o roli ženy ve veřejném prostoru. Do 15:30 se na pódiu vystřídá několik odborníků.

„Chceme, aby se poukázalo na to, jaká je role ženy ve společnosti u nás a jaké je ta role v arabském světě. Chtěli bychom, aby debatovalo i publikum, takže ta konference bude taková neformálnější, bude mít podobu spíše takového workshopu, kde se ti lidé budou moci dost zapojit a to i chceme - aby se otevřelo tohle téma a bylo hlasitější," vysvětlila organizátorka konference Michaela Vaňková.

V pátek 6. dubna pozve festival například na filozofickou fakultu na debatu s egyptských architektem. Večer bude v Měšťanské besedě promítání filmu nominovaného na Oscara - Poslední v Aleppu, který popisuje situaci v Sýrii a nasazení dobrovolníků, kteří poskytují první pomoc raněným.

Hlavním festivalovým dnem bude sobota 7. dubna v zóně DEPO2015, kde bude program pro rodiny s dětmi. Při Oriental street food marketu mohou lidé ochutnávat arabské speciality, bude tam také koncert marocké zpěvačky. Festival pokračuje i v neděli 8. dubna a doprovodné akce budou až do konce dubna.

Spustit audio