Arboretum u Paseky před pár dny poničil požár. I za pomoci dobrovolníků ho majitel dává dohromady

20. únor 2023 15:49

Namísto přípravy na novou návštěvnickou sezonu zaměstnává majitele soukromého arboreta u Paseky na Olomoucku Radima Slabého likvidace škod po požáru. Oheň zachvátil před několika dny vstupní část areálu. Spáleniště mu pomohli uklízet dobrovolníci, někteří mu nabídli i finanční výpomoc.

„Nejhorší úklid toho spáleništi máme za sebou. Obec nám pomohla, místní firma nám pomohla. V pěti lidech jsme to z gruntu dali dohromady. Navezli jsme štěrk, ať už tu není vidět to spáleniště. Pomalu si to dáváme dohromady, ať si tu můžeme aspoň sednout,“ říká Radim Slabý, majitel arboreta Makču Pikču u Paseky na Olomoucku.

Stále odklízí pozůstatky požáru, který před několika dny zdevastoval prodejnu a další zázemí u vstupu. „Budeme se z toho probírat asi celý rok,“ dodává.

Budeme se z toho probírat asi celý rok.
Radim Slabý, majitel arboreta Makču Pikču u Paseky

Po požáru se mezi lidmi zvedla vlna zájmu o pomoc. Někteří dokonce dorazili přímo na místo, aby pomohli s odklízením. Další přispěli finančně. Získaných čtyřicet tisíc korun tak pomohlo dofinancovat nové zázemí arboreta. Shořelou dřevěnou prodejnu nahradí nový mobilní kontejner.

Požár ale podle Radima Slabého plánované dubnové zahájení sezóny nenaruší. Zkomplikoval ale přípravu arboreta. I v zimě je tady totiž spousta práce. „Dá se říct, že v zimě máme práce nejvíc. Arboretum, které má čtyři hektary, musíme očistit od odkvetlých rostlin. Něco vyhrabat, ostříhat, vykácet nebo seřezat. A do toho nás postihlo toto,“ hodí rameny Slabý.

Arboretum Radim Slabý s manželkou vybudoval na místě bývalé skládky. Nyní tady podle něj roste zhruba čtyři tisíce druhů rostlin, zejména trvalek. Místo ročně navštíví tisíce lidí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio