Architektura všem. Nová stálá expozice Národní galerie je věnovaná českým stavbám a životnímu stylu v období let 1956–1989

7. prosinec 2022

Hned čtyři nové projekty připravila na závěr roku Národní Galerie Praha. Ve Veletržním paláci je k vidění výstava vizuální umělkyně Evy Koťátkové, na ochozu Malé dvorany je zdarma přístupný Ateliér tvorby a laboratoř asociativního čtení a v Klášteře Svaté Anežky České vznikla komorní výstava V hloubce a po povrchu, věnovaná využití výpočetní tomografie v průzkumu děl starého umění.

Plakát k expozici 1956-1989: Architektura všem v Národní galerii Praha

Nová sbírková expozice se zaměří na architekturu a životní styl v Československu mezi lety 1956 a 1989. Životní styl představí jako fenomén, ve kterém se protínají každodenní zkušenosti a prožitky s architekturou a designem jako tvůrčími disciplínami. Výstava je rozdělena do šesti hlavních oddílů: výstava EXPO, bytové otázky, technologie a komunikace, práce a spotřeba, kultura a volný čas a v neposlední řadě kritická architektura.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.