Argentině chybí druhé dávky Sputniku V, ruské dodávky totiž váznou, píše server Meduza

21. červen 2021

Ruský nezávislý zpravodajský server Meduza si všímá situace v Argentině, která už od konce loňského roku používá k očkování proti novému koronaviru ruskou vakcínu Sputnik V.

Teď však země čím dál tím naléhavěji pociťuje nedostatek druhých dávek. Argentina podle oficiálních údajů zatím dostala skoro 8 milionů dávek prvního komponentu vakcíny, ale jen asi 1,5 milionu dávek druhého komponentu. Úřady zatím zareagovaly tím, že lhůtu mezi podáním první a druhé dávky prodloužily na 12 týdnů.

Čtěte také

Vláda kromě toho pochopitelně vede rozhovory s Ruskem o dalších dodávkách. Argentina už na začátku měsíce oznámila, že začala ruskou očkovací látku sama vyrábět.

Tamní specialisté počítají s produkcí až půl milionu dávek týdně, nezbytné ale jsou plynulé dodávky aktivní složky vakcíny z Ruska.

V podobné situaci jako Argentina je kvůli pomalým ruským dodávkám i Mexiko. Pozitivní je podle argentinských zdrojů to, že i první dávka Sputniku má 78procentní efektivitu a pomáhá předejít těžkému průběhu onemocnění covid-19 a smrti.

Íránské volby vyhrál Raísí

Světová média se věnují pátečním prezidentským volbám v Íránu, kde s velkým náskokem zvítězil ultrakonzervativní soudce Ebráhím Raísí. 

Čtěte také

Podle názoru švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung ultrakonzervativní síly ukázaly, že se o moc nemusí dělit s nikým, dokonce ani se zastánci umírněně konzervativní linie.

Dnes už nikdo nemá iluze, že by íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí umožnil nějaké reformy, píše se v komentáři s titulkem Demokratická fasáda islámské republiky je v troskách. Ani Revoluční gardy, vojenská páteř režimu, by jistě nedovolily, aby někdo ohrozil jejich politickou moc nebo ekonomické zájmy.

Celý přehled zahraničního tisku si poslechněte v audiu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související