Arsenal a titul? Jak se ze specialistů ve vzletném neúspěchu stali ezo puntičkáři

3. únor 2023
Tribuna

Takřka dvacet let útrap, neúspěchu a někdy až groteskní trapnosti. To všechno může být letos pryč, pokud Arsenal dotáhne svou fantasticky rozehranou sezonu až do vítězného konce a stane se mistrem. Co se změnilo, že tento klopýtající fotbalový gigant začal hrát opět na špičkové úrovni?

Rok 2004, rok posledního ligového titulu pro londýnský fotbalový klub Arsenal. Pod vedením francouzského trenéra Arsena Wengera dokázal tým projít celou sezonou bez porážky a získal přezdívku Invincibles, tedy Neporazitelní. Jenže od té doby už uplynulo hodně vody. Arsenal se z obávaného soupeře stal spíše otloukánkem Premier League.

V této sezoně je tomu ale úplně jinak. Arsenal vede tabulku, hráči září téměř v každém zápase a trenér Mikel Arteta sbírá aplaus ze všech stran. Mnozí jej mají za jednoho z největších trenérských es současnosti. Ještě mu ale samozřejmě něco chybí k tomu, aby se dostal na úroveň trenérských legend jako Guardiola nebo Klopp, dodává Martin Vait.

Arsenal se drží nahoře díky několika mladým a velmi talentovaným hráčům. Dokáže je ale klub udržet? Nemají tolik peněz jako Manchester City nebo Manchester United, ale hráčům dokáží nabídnout také hodně peněz, nemyslí si tak Martin, že by nutně musel nastat hromadný exodus hráčů do konkurenčních klubů s vyššími finančními možnostmi, jako se to opakovaně dělo v minulosti.

Nejde také nezmínit postavu Arsena Wengera, dlouholetého trenéra Arsenalu a člověka, který v lecčems změnil jak klub samotný, tak i ostrovní kopanou. Nyní působí ve FIFA a nemyslím si, že úplně šťastně, hodnotí Martin současnou práci slavného Francouze, který byl zatím posledním, kdo s Arsenalem dokázal získat titul. Bude tím dalším právě Arteta?

Trenér Arsene Wenger musel z Arsenalu odejít, aby se londýnský klub mohl posunout dál. Po letech to vypadá, že je tomu skutečně tak a wengerovská kletba je prolomena. Úspěchy Arsenalu pod vedením kouče Mikela Artety se věnuje nový díl magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.