Aru si dal pozor a vede Giro. Tahle etapa nerozhodla, varuje

23. květen 2015

Měla to být rychlá etapa, kde vyhraje spurtér a lídři celkového pořadí si odpočinou. 13. část cyklistického Giro d'Italia rozesmutněla jedním jediným pádem většinu favoritů. Naopak byla šťastnou pro nejlepšího mladíka závodu, domácího Fabia Arua, který si dal pozor a pak se mohl obléknout do dresu celkového lídra.

„Namalované na papíře se to zdálo jednoduché. Ale bylo to nakonec docela zlé. Poslední kilometry byly komplikované a náročné. Takže jsme se museli držet se vepředu, a to se nám s týmem dařilo,“ vysvětluje Fabio Aru.

„V těch závěrečných kilometrech jsme si hlídali na přední pozice a díky tomu jsem pádu unikl. V téhle etapě se mohlo stát cokoliv, tak jsem se jen chránil,“ prokázal na svých 24 let možná až překvapivě hodně zodpovědnosti lídr týmu Astana i Gira.

Na kole jezdí 10 let, od roku 2009 závodí na silnici a od té doby o tomhle růžovém dresu Fabio Aru snil. V předchozí etapě mu v posledních kilometrech chladného počasí a v lijáku došly síly, včera si díky závěru, kdy jako jeden z mála favoritů více než tři kilometry před cílem neupadl, mohl vytoužený růžový dres obléknout.

Jeho italští krajané v řadách novinářů už si plánovali, jak mu ten růžový dres zůstane, jak si ho uhájí v časovce, jak to pozvedne místní cyklistiku. Aru jakoby ale spíše počítal s tím, že mu ho dnes Španěl Alberto Contador opět vezme.

„Ta časovka se od posledních let hodně liší. Je totiž docela dlouhá, až netypicky. A také je jasné, že máme v nohách 13 hodně opravdu náročných etap,“ vyhlíží vedoucí muž celkového pořadí 61kilometrový závod proti chronometru.

„V prvních dnech bylo horko, v těch posledních pořád pršelo, to člověk také neví, jak se to na jeho stavu podepíše. Nikdo neví, kolik energie komu zbylo a jak se to všechno sečte. Tahle etapa nebyla tou rozhodující,“ ví moc dobře Aru, který už si v minulých dnech připomenul, jaké to je, když mu dojdou síly a přestane se dařit.

autoři: kyk , vman
Spustit audio