Asad: Syrský konflikt skončí, až Západ a další státy přestanou podporovat teroristy

1. prosinec 2015

Válka v Sýrii prý skončí, až Západ, Saudská Arábie, Katar, Turecko a další státy přestanou podporovat teroristy. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl syrský prezident Bašár Asad. Mezi ně řadí i ozbrojené skupiny, které se hlásí k tamní opozici.

„Mír v Sýrii bude až státy jako Francie, Spojené státy, Spojené království, Saúdská Arábie, Katar a některé další přestanou podporovat tyto teroristy. Už druhý den pak může být situace lepší a během několika měsíců můžeme mít v Sýrii úplný mír. O tom jsem přesvědčený,“ řekl syrský prezident.

„Když ale s podporou nepřestanou, vzniknou tam určité překážky. Nevím tedy, kdy se to může vyřešit, ale jsem optimista. V opačném případě bychom jako Syřané v této válce nebojovali,“ pokračoval.

Bašár Asad také v půlhodinovém interview nevyloučil, že mírová dohoda by se mohla podepsat v Praze. O této možnosti mluvil už v září český prezident Miloš Zeman.

„Když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nemůžete mít mírovou konferenci třeba ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, nepodporuje mír. Takže Praha by byla všeobecně přijímána, právě kvůli vyváženému postoji vaší země,“ vysvětlil.

Jeho prý drží u moci jedině podpora veřejnosti a ve svém úřadě skončí jedině v případě, že o tom Syřané rozhodnou ve volbách.

„Na funkci mi nezáleží, záleží mi na syrském lidu. Uprostřed války neodejdu, musím chránit svou zemi, jinak bych byl zrádce. Až budou volby, Syřané rozhodnou, jestli mě chtějí jako prezidenta. Když mě nebudou chtít, rád odejdu. U moci mě drží jedině podpora syrské veřejnosti,“ uvedl syrský prezident.

V loňských volbách získal v pořadí třetí mandát, zemi vede už od roku 2000. Syrská opozice ale hlasování označila za frašku.

V syrské občanské válce od roku 2011 zemřelo na čtvrt milionu lidí, dalších 11 milionů opustilo své domovy. Válka vypukla poté, co režim Bašára Asada krvavě potlačil lidové povstání během Arabského jara.

V posledních týdnech ale Asadova pozice v syrském konfliktu zesílila. Jeho vojenské akce podporují do značné míry útoky ruských bombardérů proti opozičním jednotkám. Syrský prezident také ruské angažmá ve své zemi ocenil.

Sýrie
autoři: sib , sed
Spustit audio