Asijské země nakupují od Ruska zlevněnou ropu, kterou odmítly evropské státy

26. červen 2022

Evropa uvalila na Rusko sankce a významně snížila množství ropy importované z Ruska. Zlevněnou ruskou ropu teď ovšem ve velkém skupují asijské země. Americký deník The New York Times upozorňuje, že tak udržují příjmy Kremlu a otupují snahy Západu potrestat Rusko za invazi na Ukrajině. Většina této ropy přitom proudí do dvou států: Číny a Indie.

Dovoz ruské ropy do Číny se v květnu meziměsíčně zvýšil o 28 % a dosáhl rekordní úrovně. Rusko dokonce předstihlo Saúdskou Arábii a stalo se největším dodavatelem ropy do Číny. Vyplývá to z dat společnosti Kpler, která provádí průzkum trhu s vybranými komoditami.

Čtěte také

Analýza také ukazuje, že Indie, která dříve neodebírala z Ruska téměř žádnou ropu, nyní dováží víc než 760 tisíc barelů denně. Jižní Korea a Japonsko sice omezily odběr ruské ropy, jenže objem jejich dodávek představoval jen zlomek toho, co teď nakupují Čína a Indie.

„Asie zachránila ruskou produkci ropy. Rusko se místo dalšího poklesu téměř přiblížilo stavu před pandemií,“ uvedl v rozhovoru pro New York Times Viktor Katona ze společnosti Kpler. Rusko sice ropu prodává kvůli sankcím s velkou slevou, i tak ale rostoucí ceny energií vedly k nárůstu příjmů z prodeje této suroviny. Rusko tak podle Mezinárodní agentury pro energii utržilo minulý měsíc o 1,7 miliardy dolarů víc než v dubnu.

Je otázkou, jestli budou asijské země v odběru ropy z Ruska pokračovat. Zatím ale Moskvě umožnily udržet produkci suroviny v rozporu s očekáváním řady analytiků.

Reexport ruské ropy do Evropy

Od března do května klesl prodej ruské ropy do Evropy o 554 tisíc barelů denně. Asijské rafinerie ovšem zvýšily svůj odběr o téměř stejné množství. Ruský prodej do Indie dosáhl v květnu rekordních 841 tisíc barelů denně, což je zhruba osmkrát víc než loni.

Experti na komodity z banky J.P. Morgan odhadují, že Čína může navíc denně kupovat další milion barelů ruské ropy, protože se zotavuje z covidové pandemie a snaží se levně doplnit své strategické zásoby.

Čtěte také

Analytici upozorňují, že kombinace zlevněné ruské ropy a vyšších cen na pumpách také znamená, že indické rafinerie profitují dvojnásobně. Podle finského Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší Indie část ropných produktů přeprodala do Spojených států, Velké Británie, Francie a Itálie.

The New York Times závěrem upozorňují, že po zpracování ropy na naftu už nikdo nerozlišuje, zda produkty, které jsou odesílány do Evropy a dalších zemí, pocházejí právě z ruské suroviny. Že dochází k reexportu rafinované ropy z Ruska na Západ, potvrzuje i Jeff Brown, prezident poradenské společnosti FGE, která se zabývá energetikou. Hlavní rozpor podle něj spočívá v tom, že se státy snaží potrestat Rusko, ale zároveň nechtějí, aby se příliš zvýšila cena ropy.

Výběr z komentářů, článků a reportáží zahraničních médií pro vás připravil Štěpán Sedláček. 

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.