Asociace autoškol ČR: Školné se kvůli koronavirovým opatřením zřejmě zvýší

23. listopad 2020 18:14

Částečné rozvolnění vládních opatření od 23. listopadu dovoluje konání zkoušek. Kolik lidí na ně čeká? Budou autoškoly zdražovat? Ptali jsme se zástupce jejich asociace.

Zájemci o řidičský průkaz můžou ode dneška opět vykonávat teoretické i praktické závěrečné zkoušky v autoškole. Umožňuje to částečné rozvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru. Výuka je ale dál nemožná. Na situaci v oboru jsme se ve vysílání Radiožurnálu ptali Jiřího Novotného z Asociace autoškol České republiky.

Čtěte také

Kolik žáků autoškol čeká na závěrečné zkoušky?

"Tohle číslo asi není úplně přesně nikde známé, protože teď se nedalo nahlašovat na zkoušky. Ale když budeme vycházet z toho, že je ročně udělá přes sto tisíc žadatelů, tak jsme byli zavření přes měsíc, takže to číslo může být k deseti tisícům," říká Jiří Novotný.

Už na jaře, kdy byly autoškoly také kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřené, byl systém závěrečných zkoušek zahlcený. Někteří žáci nestihli udělat zkoušky v 15denní lhůtě. I teď čekají zájemci na zkoušky déle než měsíc. Můžou v takovém případě jít na zkoušku? Nebo si budou muset dokupovat nějaké další jízdy?

"Žadatel má právo na zkoušku, a pokud se cítí připraven, určitě o ní může žádat. Ale pokud se tak cítit nebude, a jako že někteří žáci v tom (autě) už měsíc a půl neseděli, tak určitě budou volit tu formu doplňujících jízd."

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Doplňující jízdy ale teď realizované být nemohou?

"Situace je taková, že nesmí být výcvik, nesmí být výuka. Ale můžou být zkoušky a tím pádem věci, které jsou ke zkoušce, a určitě žadatel se může dopravovat na zkoušku, takže věci související se zkouškami v tuhle chvíli lze."

Jakým způsobem budou autoškoly vybírat žáky ke zkouškám? Půjdou třeba dřív ti, co čekají nejdéle?

"Autoškoly si to organizují samy. Určitě budeme vybírat nejdříve ty, kteří mají termín, který už jim běží, tak aby jim nepropadnul."

Čtěte také

Myslíte si, že opatření z jara i z podzimu se nějak negativně projeví na tom, jak budou nováčci řídit?

"Ideálním stavem je, když žák ihned po dokončení výcviku následuje ježděním, praxe dál probíhám, on z toho nevypadne. Bude to otázka individuálně jednotlivých žáků, jak moc velký vliv to na ně bude mít."

Myslíte si, že když autoškoly nemohly od 22. října vyučovat, zvednou teď ceny a získání řidičských průkazů bude dražší?

"Je to dost pravděpodobné. Protože když to sečteme, je to už třetina roku, kterou jsme nemohli podnikat. Náklady, které máme fixní, stále běží. Bohužel zatím se nám nepodařilo vyjednat kompenzace, pracujeme na tom. Chtěli bychom, aby obor byl postihnutý taky co nejméně. Uvidíme, jak moc to zasáhne. Ale určitě všechny tyto věci se musejí promítnout do cen," zmiňuje Jiří Novotný z Asociace autoškol České republiky.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio