AstraZeneca a případy krevních sraženin: Jde o vzácné jevy, vakcína je bezpečná, potvrdila EMA

Evropská léková agentura (EMA) ve čtvrtek rozhodla, že vakcína AstraZeneca proti koronaviru je nadále bezpečná a účinná. Vyžádala si kvůli tomu k posouzení data o všech případech krevních sraženin, které se v době po podání vakcíny objevily. Část unijních zemí kvůli pochybnostem o bezpečnosti vakcíny preventivně podávání látky pozastavila. Česká republika vakcínou nadále očkuje.

Za očkování AstraZenecou se postavily britské úřady i Světová zdravotnická organizace. Evropská léková agentura už dříve uvedla, že četnost hlášených případů nijak nevybočuje z toho, co je v populaci obvyklé. Rozhodnutí ale vedení úřadu nechtělo předjímat.

Na trpělivost apelovala rovněž šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová: „Myslím, že je také věcí úcty k vědcům, kteří nesou tíhu odpovědnosti za rozhodnutí o bezpečnosti vakcín, dát jim potřebný čas na prověření dat. Jsem ráda, že jsme nevyužili zkratek: u všech vakcín jsme zvolili sice delší, ale bezpečnou cestu podmínečného povolení.“

Čtěte také

Velmi vzácné jevy

Unijní agentura EMA si vyžádala podrobné informace o všech hlášených incidentech i o použitých šaržích vakcín. Zkoumal je vědecký panel úřadu a zjišťoval, zda mezi sraženinami a očkováním může v některých z případů existovat příčinná souvislost.

Řádově jde o desítky případů. Vzhledem k tomu, že vakcínu už dostaly miliony lidí, experti agentury zdůrazňují, že jde o velmi vzácné jevy a v takovém počtu podle nich není podezření překvapivé.

Jak si vede Česko v boji proti covidu? Jak se daří očkování a testování? A jak fungují jednotlivé vakcíny? Vše, co vás na téma covidu-19 v Česku zajímá, vám přehledně a srozumitelně vysvětlí reportér Matěj Skalický na našem novém webu.

 

Na základě odborného šetření nakonec ve čtvrtek odpoledne agentura EMA vydala prohlášení, v němž vylučuje problémy s kvalitou šarží vakcín dočasně stažených v některých unijních zemích.

„Výbor dospěl také k závěru, že vakcína není spojena s celkovým zvýšením rizika vzniku tromboembolie nebo krevních sraženin,“ sdělila šéfka EMA Emer Cookeová. Přínos tohoto preparátu proti covidu-19 podle EMA stále převyšuje možná rizika. Zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat, dodala agentura.

autoři: Petr Král , Viktor Daněk ,
Spustit audio

Související