Astrologie jako životní kompas i popkultura. Horoskopy zažívají boom navzdory retrográdnímu Merkuru

30. březen 2023

V populární kultuře a na sociálních sítích se stále častěji objevují odkazy na astrologii a horoskopy. Lidé na TikToku a Instagramu svým oblíbeným seriálovým postavám přiřazují znamení nebo vtipkují o retrográdním Merkuru či Scorpio season. Britská hudebnice FKA Twigs vydala mixtape Caprisongs, písničku Gemini má zase česká zpěvačka Aiko. Proč astrologie právě teď zažívá takový boom?

„Je pravdou, že celosvětově se u generace Z uvádí, že se astrologie stala takovým znovuobjeveným motivem, který může mít souvislost s tím, že společnost opět prožívá věci, které ji destabilizují a ohrožují nějakou identitu a vůbec bezpečí člověka, který v této době žije, vysvětluje Tomáš Nikolai, vedoucí Katedry psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Situaci podle něj zhoršila pandemie, ale i válka na Ukrajině nebo klimatická krize.

Podle externího redaktora Radia Wave Jana Dlouhého může astrologie v období rané dospělosti poskytnout lidem potřebný životní směr. „Astrologie ti dává hesla nebo motta, kterými se máš řídit a ty si to vlastně sama aplikuješ na svůj život. V tom bych řekl, že je to hezký, dodává.

A jak tento výrazný trend číst v populární hudbě? „V zahraničním kontextu je hodně vypozorovatelná linka toho, že astro funguje jako symbolickej odboj vůči přísně racionálnímu západnímu pojetí umění a přemýšlení,“ říká Aneta Martínková, hudební publicistka a redaktorka Radia Wave.

V jakém znamení se narodila publicistka Hana Řičicová? Co způsobuje Mercury in retrograde? A co si o astrologii myslí hudební publicistka Aneta Martínková? Poslechněte si podcast Vlna věnovaný popkulturnímu fenoménu astrologie.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka