Atmosféra šumavské vesničky. Poslouchejte Festival Dobršská brána 2021 s Dano Šoltisem a Anne Paceo

30. září 2021

Přinášíme dva koncerty z festivalového Davida mezi Goliáši, srpnového hudebního svátku s názvem Dobršská brána. Slavná Francouzka Anne Paceo, Čechoslovák Dano Šoltis a vůbec všichni umělci, kteří zde každoročně účinkují, bývají zvyklí na mnohem větší pódia. Ovšem kouzlo pošumavské vesničky Dobrš s atmosférou malého festivalu láká nejen posluchače, ale i slavné umělce.

Anne Paceo: zpívá, skládá, bubnuje

Vrcholem vltavské dvouhodinovky sestavené z koncertních záznamů natočených 14. srpna 2021 v Dobrši, je slavná tvář francouzského jazzu a několikanásobná držitelka ceny Victorie de la Music, což je tamní paralela k americké Grammy nebo k českému Andělovi.

Anne Paceo, Dobršská brána 2021

Anne Paceo zpívá, skládá, a také hraje na bicí nástroje. Její kapela rozehrává nejrůznější hudební metafory, hledá a objevuje, stěžuje si i konejší, cokoli posluchače napadne, to vše s nezbytným vědomím, že z tvůrčího vrcholu tato nesmělá mladá dáma v dohledné době rozhodně nehodlá sestoupit.

Hudebnice prožila dětství v západoafrickém Pobřeží slonoviny, kde poblíž jejich domu pravidelně hrávali mistři afrických bubnů, což ji ovlivnilo na celý život. Později ji objevujeme ve Francii jako mladou geniální bubenici. 

V pouhých devatenácti letech doprovázela jazzové hvězdy Archieho Sheppa, Charlieho Hadena, Andyho Shepparda a hrála ve slavném European Jazz Orchestra.

Její nejvýraznější vstup na mezinárodní scénu se ovšem odehrál o něco později prostřednictvím úspěšného alba Circles (2015) se saxofonistou Emilem Parisienem. A právě repertoár z této desky zazní i v tomto pořadu.

Celá sestava její kapely: Anne Paceo (bicí, zpěv, perkuse), Christophe Panzani (saxofon), Camille Durand aka. Ellinoa (zpěv) a Tony Paeleman (Fender Rhodes, piano).

MaBaSo: tři skvělí muzikanti a přátelé

O úvod dnešního pořadu se ale postará kapela MaBaSo, která má obzvláště pro Čechy kouzlo ve faktu, že slovenský člen tohoto tria, bubeník Daniel Šoltis (-123 minut, Vertigo ad.), dlouhodobě žije v České republice a my ho považujeme za vlastního, podobně jako když Američané mají za svého Čecha George Mraze.

MaBaSo, Dobršská brána 2021

Další přednost kapely MaBaSo je už čistě muzikantská a univerzální. Spočívá v tom, že když se sejdou tito tři skvělí muzikanti a přátelé, je takřka lhostejno, na jaké nástroje dohromady hrají. 

I kdyby to byla jenom dřívka sebraná z táboráku a obyčejný zpěv, skvělý hudební zážitek by snad překonal i tyto hranice.

Trio Dano Šoltis (bicí nástroje), Bernard Maseli (elektrický vibrafon) a Michal Baraňski (baskytara) zkrátka nepotřebuje zvukově nic vylepšovat a muzikalitu odkrývá v její přirozené čisté nahotě.

autoři: Václav Vraný ,
Spustit audio

Související