Atom muzeum v Brdech bývalo nejstřeženějším místem v republice. Jaderný sklad podléhal přímo generálnímu štábu v Moskvě

Poblíž obce Míšov leží rozlehlý vojenský areál. Vybudován byl v letech 1964 – 1968.  I když vznikl ještě před okupací v srpnu 1968, sloužil výhradně sovětské armádě. Až do roku 1990 sem žádný československý občan nevstoupil. Parta nadšenců z Nadace Železná opona tady před pěti lety otevřela Atom muzeum.

 

 

Pancéřové dveře dodnes ukrývají místo, odkud mohla být zničena naše planeta. Pohnout dveřmi není jednoduché, váží totiž 6 a půl tuny. „ Stojíme v nejstřeženějším místě v bývalém Československu, protože tady byly uložené jaderné zbraně,“ vysvětluje zakladatel Nadace Železná opona Václav Vítovec. „Ten areál má asi 150 hektarů a do dneška je střežen. Mohlo tady být ukryto maximálně 80 jaderných hlavic.“

Atom muzeum Javor 51 je ukryté hluboko v brdských lesích. Vstup do podzemních prostor je nenápadný. Sovětská armáda místo ale přísně střežila i před československými vojáky

U brány stojí zchátralé bytovky, obchod a psinec pro psy, kteří areál hlídali. K pancéřovým dveřím musíte dojít po lesní cestě. „ Zvenku to bylo deklarováno jako spojovací útvar,“ vysvětluje spoluzakladatel muzea Milan Skočovský. „Je to vlastně pouze pár boudiček v lese, pokrytých dehtovým papírem. A všechno se to tváří, jako když tu nic není.“ Ani družice prý nebyly schopné areál odhalit. 

Pancéřové dveře váží 6 a půl tuny. Za nimi se skrývá několik sálů, kde měly být uložené jaderné hlavice

Sovětská armáda areál opustila v roce 1990. O tři roky později využila rozlehlé sály Česká národní banka. Do podzemí uložila bankovky a mince stažené z oběhu po rozpadu Československé republiky. V nedobytném trezoru tady ležely miliardy korun. Později zde byly dočasně uložené ostatky 4 400 bývalých vojáků Wehrmachtu, kteří padli na našem území. 

Podzemní sály teď slouží jako muzeum, které se zabývá nejen atomovou válkou, ale také mírovým využitím jaderné energie. Podle tvůrců muzea je lidstvo nepoučitelné a zbrojí stále dál. Rádi by proto hrozivé účinky jaderných zbraní přiblížili rodinám s dětmi a školním výpravám. 

Otevřeno je od dubna do listopadu každou sobotu. Sraz je ve 13 hodin před hlavní bránou. Po celý rok je uvnitř stálá teplota pouhých šest stupňů nad nulou. Pokud se sem vypravíte, vezměte si proto sebou teplou bundu. 

Zajímavosti z historie našeho regionu si můžete připomenout na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam i pozvánky na zajímavé akce k oslavám vzniku Československé republiky.

 

Spustit audio