Audioport: Radio Wave a Rádio_FM o společném státu a rozpadu federace

7. duben 2017

České a slovenské osobnosti si v živém vysílání Radia Wave a Rádia_FM ve vile Tugendhat připomněly události, které vedly k rozpadu Československa.

Mezinárodní projekt Audioport nabídl posluchačům celodenní tematické vysílání, unikátní možnost sledovat v přímém přenosu videostream prohlídky funkcionalistické vily Tugendhat s architektem Adamem Gebrianem a večerní debatu politiků, novinářů a umělců o rozpadu československé federace.

Ve vysílání zazněly retro vzpomínky na nejoblíbenější gastronomické hity z devadesátých let, satirická rubrika Dementi ukázala v hudebním remixu dobové výroky Václava Klause a Vladimíra Mečiara, historička Adéla Gjuričová doplnila kontext rozpadu společného státu Čechů a Slováků.

Čtěte také

V debatě o česko-slovenské kultuře a aktivismu připomněl v On Air vysílání Radia Wave období rozpadu federace československý pár dokumentaristů Zuzana Piussi a Vít Janeček. Popsali svůj pohled na vývoj demokracie v obou státech i utváření národních identit.

Čtěte také

Adam Gebrian si do speciálního vydání pořadu o architektuře Bourání pozval architekty, kteří měli na starost rekonstrukci vily Tugendhat. Jejich práce totiž patří k příkladům těch nejlepších renovací cenných staveb u nás. Příběh jedné z nejslavnějších českých vil představil Adam Gebrian ve videoprohlídce streamované na facebookovém profilu Radia Wave.

Čtěte také

Celý den vyvrcholil živým přenosem a videostreamem diskuse s politiky, kteří byli v dubnu 1992 čelními představiteli československé federace. Petr Pithart a František Mikloško vzpomínali jako aktivní účastníci na příčiny rozpadu společného státu. I přesto, že období rozpadu ČSFR budilo hodně emocí, diskuse v brněnské vile Tugendhat skončila po 25 letech smířlivě. Novináři Martin Šimečka a Radko Kubičko se shodli na tom, že česko-slovenské vztahy jsou výjimečné. Podle českých a slovenských umělců je však může komplikovat jazyková bariéra, kterou cítí mladé generace. V debatách rovněž zaznělo, že k vytváření a posilování vztahů mezi Čechy a Slováky mohou přispívat i společné česko-slovenské projekty, jako je Audioport.

Na záznam videostreamu z vily Tugendhat se můžete podívat zde:

autor: Susana
Spustit audio