Audiotahák Karel IV.: Vězení místo školky

2. květen 2016

O mládí a rodinných vztazích Karla IV. Napsal Petr Stančík. Čte Vojta Dyk.

Vězte nebo ne, ve středověku si děti své dětství moc neužily. Výchova byla mnohem přísnější než dnes. Ve šlechtických kruzích bylo běžné své potomky už ve věku kolem sedmi roků posílat na zkušenou někam hodně daleko od domova.

Chlapci obvykle sloužili jako pážata u koní a holčičky zase jejich budoucí tchýně nechaly vychovávat přesně na míru svým rozmazleným synkům.

Projekt Českého rozhlasu Karel je King! nabízí k 700. výročí Karla IV. něco navíc. Třeba právě audiotaháky, které vám každý den nabídnou jednu perličku, zajímavost nebo kuriozitu související s panovníkem Karlem IV. To ale není všechno. Víc zjistíte přímo na multimediálním webu kareljeking.cz.

Spustit audio

Související

  • Petr Stančík: Karel je king

    Audiotaháky o Karlu IV. Šikovná pomůcka pro milovníky historie i zvědavce, které zaujmou různé pikantnosti ze života největšího Čecha. Čte Vojta Dyk.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.