Auguste Villiers de l’Isle Adam: Královna Isabeau

17. leden 2023

Příběh s pikantní zápletkou z doby panování francouzského krále Karla VI. Jednu z Krutých povídek francouzského spisovatele, podle slov F. X. Šaldy „posledního romantika a prvního symbolisty“. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Kateřina Vinická
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Oskar Reindl
Režie: Miroslav Buriánek

Autorovy prózy, z nichž některé jsou předchůdci science-fiction, se vyznačují nenapodobitelným kouzlem a svérázem, černou romantikou, absurditou i poezií. Jeho největšími literárními vzory byli Charles Baudelaire a Edgar Allan Poe.

Auguste Villiers de l’Isle Adam debutoval roku 1859 vlastním nákladem vydanou knihou První básně, jejíž veřejný ohlas byl nulový. Ani jeho další díla – romány a divadelní hry – se pro velkou bizarnost nedočkala uznání. Musel zanechat bohémského života a začal přijímat práce všeho druhu – dával hodiny boxu, pracoval v pohřebním ústavu. V roce 1881 neúspěšně kandidoval do parlamentu. V té době začala růst jeho sláva, zejména díky Krutým povídkám. Přesto i nadále bojoval s chudobou a navíc onemocněl rakovinou žaludku. Jeho velký přítel a obdivovatel Stéphane Mallarmé uspořádal veřejnou sbírku, aby spisovatel mohl dožít důstojně.

Vybrali jsme pro vás příběh z knížky Kruté povídky. Jmenuje Královna Isabeau a její pikantní zápletka se – jak naznačuje název – dotýká nejvyšších šlechtických kruhů: královna se mstí svému milenci za neuskutečněný flirt s dcerou zlatníka.

Spustit audio

Související