Autoportrét na otáčivém hledišti v Krumlově tancem představí díla i myšlenky Egona Schieleho

21. květen 2023

Pracují výhradně ve dvojici, a to už od doby, kdy se potkali na studiích na pražské DAMU. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský se věnují výhradně autorské tvorbě a společně tvoří režijní duo SKUTR. Na kontě mají řadu inscenací nejen doma, ale i na zahraničních scénách a festivalech. Od letošní sezóny stojí v čele činohry Národního divadla v Praze. A právě dokončují novou inscenaci pro otáčivé hlediště v Českém Krumlově Egon Schiele – Autoportrét.

Lidé podle nich na točně uvidí taneční divadlo. „Inspirujeme se Egonem Schielem ve velmi široké rovině, částečně jeho výtvarným dílem, ale hodně i životem, tím, jak chtěl překračovat hranice, zkoumat vlastně až do extrému, kdo je to člověk. I proto se to jmenuje Autoportrét,“ nastiňuje Lukáš Trpišovský.

Egon Schiele velmi často portrétoval sám sebe. „Nemyslím si, že to bylo kvůli tomu, že se měl tak rád, ale šlo mu o ten výzkum člověka. Hodně ho například inspirovalo, když v té době vznikl rentgenový snímek, který ho strašně fascinoval,“ dodává Lukáš Trpišovský a zve diváky na pohybové divadlo, které přinese dobové prvky, ale hlavně filozofii Egona Schieleho.

Celý rozhovor s režijním duem SKUTR o inscenaci, kterou uvede Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související