Autor Medvídka Pú by oslavil 140. narozeniny. Vzpomenete si na oblíbenou kratochvíli jeho knižních hrdinů?

Osmnáctý leden si v Británii připomínají jako Den Medvídka Pú. Ten den přesně před 140 lety se totiž narodil anglický spisovatel Alan Alexander Milne, který jednoho z nejznámějších hrdinů dětské literatury stvořil. Spisovatelův syn Christopher Robin se stal předobrazem knižního hrdiny Kryštůfka Robina. Příběhy Medvídka Pú baví dětské i dospělé čtenáře už sto let. Přímo do Stokorcového lesa se za ním vypravil zpravodaj Jaromír Marek.

Od silnice míří cesta lesem stále dolů, až k dřevěnému mostu přes potok. Most ovšem není určen k tomu, aby se po něm přešlo na druhou stranu. Chodí sem čtenáři a fanoušci Medvídka Pú házet do potoka klacíky. Stejně jako to dělali literární hrdinové.

Šup na klacíkový most!

Tady máme klacíky. Hodíme je do vody a uvidíme, čí podplave pod mostem jako první. Myslím, že můj vede! Je to skvělé, že jsme v pravém Stokorcovém lese“, směje se Peter, který se svojí partnerkou přijel z Londýna.

Klacíkový most dodnes vybízí k oblíbené aktivitě knižních hrdinů: pouštění klacíků po vodě

Stokorcový les se ve skutečnosti jmenuje Ashdown Forest a leží nedaleko vesničky Hartfield. Tam je dnes také maličká kavárna a muzeum medvídka Pú v jednom. Majitelem je Niel Reed.

Je to náš domov. Tohle je místo, kde se celý ten příběh odehrával. Původně to byla pekárna, kam Milne chodil nakupovat a tady naproti byl obchod s cukrovinkami. Tam zase chodil Kryštůfek Robin, doprovázen svojí oslicí Jessicou,“ popisuje.

Turistické atrakce versus soukromá ulice

Vesnice Hartfield i okolní usedlosti rozhodně nepatří k nejlevnějším adresám v Anglii. Spíše naopak. Velikost sídel tomu odpovídá. Jeden z nejhonosnějších domů patřil právě slavnému spisovateli.

Tohle je území Medvídka Pú. Kousek od nás stojí dům, který patřil spisovateli Milneovi, kde žil se svou ženou a malým Christopherem Robinem,“ ukazuje mi paní Gilly. Sedíme na zahradě její usedlosti. Celá ulice je soukromá – blíž k domu, kde se zrodila postava slavného medvídka, se už dostat nelze.

Původně tu stála pekárna a naproti obchod s cukrovinkami

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související